Védőoltással az influenza ellen
A felnőttekben két hét alatt alakul ki védettség
2019-11-11 |
...
1,3 millió ingyenes influenza elleni védőoltás van a háziorvosoknál. A járvány még előttünk van, így érdemes már most beadatni az oltóanyagot. Az idei védőoltást is az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ajánlása alapján állították össze.

Bosnyákovits Tünde Csongrád megyei tisztifőorvos az Európa Rádió Kitekintő című műsorában elmondta, az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne. A beoltás után felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki védettség.

Magyarországon ingyenes influenza elleni védőoltásra jogosult minden 60 év feletti, továbbá a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri betegek, kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget, illetve a krónikus máj- és vesebetegek, immunhiányos betegek, anyagcsere-betegségben szenvedők.

A várandós és gyerekvállalást az influenza szezonális időszakára tervező nők, valamint a tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők. is jogosultak a térítésmentes oltásra, csakúny, mint az egészségügyi és az állattenyésztésben dolgozók. Tavaly egyébként a rendelkezésre álló védőoltások 60 százalékát vették fel országszerte.

Kiemelés: Főoldali kiemelés



Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt