Kiemelt partner - Debreceni Egyetem
A Magyar Országgyűlés február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát hogy vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét. Jelen korunk egészségügyi szakdolgozói a ma Kossuth Zsuzsannái.
2014 óta minden év február 19-én adják át a "Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíj" elismeréseket. Ezúttal is 8 ápolási területen tevékenykedő szakdolgozó évtizedes munkásságát ismerték el.
2001 óta segíti a Debreceni Egyetem programja a hallgatókat, hogy a tanulás mellett mentálisan is kapjanak támogatást. Az intézmény Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja egyéni és csoportos tréningeket tart a diákok számára, segíti a fogyatékkal élőket, az utóbbi években pedig a dolgozókat is. Új programjuk az Iránytű, amellyel a pályaválasztás előtt álló középiskolások számára szerveznek beszélgetéseket, és a nagy számú külföldi hallgatókkal is foglalkoznak a közeljövőben.
0:00
0:00
Megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a Most Élsz Egyesület közös kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására. A cél az, hogy közös kutatás-fejlesztési projekteket valósítsanak meg az autizmus témájában, az egészségügyi és szociális téren dolgozó szakemberek pedig megismerjék a legújabb módszereket. Az együttműködésnek köszönhetően az autizmussal kapcsolatos újabb kutatási eredmények, diagnosztikai és terápiás eljárások is elérhetővé válhatnak, így a betegséggel küzdők korszerű ismereteken alapuló segítséget kaphatnak.
Február 15-ke a felvételi jelentkezések határideje. A Debreceni Egyetem a 2020-as általános felvételi eljárásban 14 karon kínál továbbtanulási lehetőséget 72 alapképzési, 87 mesterképzési és 6 osztatlan mesterszakon. Az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a műszaki pályák iránt, éppen ezért az intézmény az új tanévben elindítja a járműmérnöki alapszakot.
Két évvel ezelőtt kezdődött a Debreceni Egyetem precíziós mezőgazdasági kutatása, amelynek tématerülete a víz használata. A projekt különlegessége, hogy az intézmény több karának 64 oktatója, illetve PhD hallgatója vesz részt a kutatásban. Az eddig elért eredményeket számos nemzetközi folyóiratban publikálták, külföldi egyetemekkel kerültek kapcsolatba, és hazai cégekkel kötöttek megállapodást.
A tavalyi nagy siker után közkívánatra ebben az évben is megrendezi a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara a Steinway Zongoraesték koncertsorozatot. A hat koncertből álló rendezvény február hatodikán kezdődik és minden alkalommal neves zongorista játszik majd az intézmény Steinway zongoráján.
0:00
0:00
A városban nem fordult elő koronavírusos megbetegedés, ennek ellenére a Debreceni Egyetem a megelőzésre hívta fel a figyelmet, leginkább az utazási szokásaik megváltoztatását javasolták az érintett hallgatóknak. Az eleve influenzajárványos időszak miatt a korábbi évekhez hasonlóan életbe léptették a betegség terjedését gátló intézkedéseket, illetve felkészültek a betegek kezelésére.
A Nemzeti Tehetség Program egészen középiskolás kortól segíti a diákok, később az egyetemi hallgatók kutatómunkáját. A Debreceni Egyetem így kapcsolódott be az Új Nemzeti Kiválóság Programba, amely során kutatásukhoz ösztöndíjat kapnak alap és mester szakos, illetve PhD hallgatók. Az 5 vagy 10 hónapos pályázat végén mindenki bemutatja kutatómunkáját. Most a Debreceni Egyetemen 32-en két szekcióban ismertették az elért eredményeiket.Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt