Kiemelt partner - Debreceni Egyetem
A szakemberek ezzel a legösszetettebb katéteres beavatkozásokat, de a hagyományos értelemben vett szívműtéteket, többek között a nyitott szívműtéteket is el tudják végezni. A cél, kezdetben 4-500 beavatkozás, később ez a szám növelhető, és ezzel lerövidül a beteg emberek várakozási ideje. Az átadón elhangzott: az új műtővel a Klinikai Központ felkerült egy olyan térképre, amely csak a legfejlettebb kórházakat jellemzi. A műtő pályázati forrásból és az egyetem 900 millió Ft-os támogatásával jött létre.
A Debreceni Egyetem munkatársai 17 éve szervezik meg az állásbörzét, amely 800 négyzetméteren várja a látogatókat a mai napon az intézmény főépületében. A rendezvény kínálata idén is kiemelkedő, a hallgatók nem csak pozíciókat, állásokat találhatnak, hanem szakmai gyakorlati helyeket, önkéntes munka-lehetőségeket és külföldi ösztöndíj lehetőséget is.
0:00
0:00
Tovább erősítette együttműködését a Debreceni Egyetem és a Nagyerdei Kultúrpark. A két intézmény több szállal kötődik egymáshoz, kutatásokban, gyakorlati képzésben is partnerek, az Állatkert 2008 óta kihelyezett tanszékként működik.
Az Ipar Napja Debrecenben címmel zajlott az a rendezvény, amelyet a Debreceni Egyetem Műszaki Karán immár 35 éve szerveznek. A találkozóhoz egy ideje csatlakozott a város önkormányzata és a Debreceni Szakképzési Centrum is, hogy közösen megosszák tapasztalataikat terveiket, a felmerülő igényeket. Ezúttal 30-nál is több cég mutatkozott be, így a diákok gyakorlóhelyeket és akár későbbi munkalehetőséget is találhattak.
A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézete által kezdeményezett felmérés alapján a segítő szakmákban dolgozók nagy része hivatástudatból annak ellenére is a pályán maradnak, hogy az nehéz és küzdelmes vagy éppen alulfizetett. Balla Petra tanársegéddel elemezzük a már elérhető eredményeit, következtetéseit a kutatásuknak.
Közösen rendezett Gyakornoki és Duális Fórumot a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az eseményt évek óta megrendezik a cégek és diákok számára, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyakorlati képzésekre, amely kötelező az egyetemisták számára.
Egy 3D laparoszkópos torony segíti az orvosok gyógyító tevékenységét a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. A 42 millió Ft értékű készüléket példátlan összefogással vásárolhatták meg a Gyermekeinkért Alapítvány, a Leukémiás Gyermekékért Alapítvány, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, illetve civil szervezetek jóvoltából. Az új eszközt a klinika második műtőjében használják csecsemőkortól, a daganatos betegeken át az urológiai problémákkal küzdő gyermekek precíziós műtétjei során.
Ez a betegség az öregedés előrehaladtával egyre gyakoribb és egyetlen megoldása eddig a folyamatos, évente sokszor alkalmazott kezelés, mellyel végleges gyógyulás nem lehetséges ugyan, de évekig stagnálhat a páciens állapota. Az új eljárás során egyetlen alkalommal juttatnak be a szem belsejébe úgynevezett genetikai kódot, mellyel megállítható a szem romlása.
A víz világnapjára emlékezve rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete. A szakmai találkozón a terület szakemberei, kutatói, politikusok vettek részt. Az utóbbi időben csökkent a felszín feletti és alatti víz mennyisége, amely hatással van a természetre, a mezőgazdaságra, a klímára. Ez pedig közös megoldást kíván.
A témával azért foglalkoztak a szakemberek, mert egy rendkívüli piaci helyzet alakult ki hazánkban. A csemegekukorica és a zöldborsó a két legjelentősebb zöldségágazat Magyarországon, mindkét kultúra feldolgozóipari alapanyag. Tavaly magasra szöktek az alapanyagárak, az idén pedig ez a folyamat megfordult, várhatóan a termelés eredménye nulla lesz. Ennek a helyzetnek most nincs megoldása, ugyanakkor fontos a piaci szereplőket egy asztalhoz ültetni, tapasztalatot cserélni, hogy a jövőben ez a probléma megoldódjon.Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt