2019-09-15 |
...
Az okoseszközök teljesen megváltoztatták életünk. Olyannyira, hogy úgy tűnik, fizikális változások is végbe mehetnek testünkön, és nem feltétlen jó értelemben. A hangzatos SMS-nyak, a Blackberry hüvelykujj és az okostelefon kisujj mind-mind generációs népbetegség. Egy részük tudományosan is bizonyított, de van, amelyik létezését továbbra is vitatják. Koncsek Krisztina gyógytornásszal beszélgettünk az Európa Rádió Kitekintő című műsorában.

A digitális eszközök helytelen használatakor a gerinc íve jelentősen megváltozik, a rugalmasságot biztosító S-alakú görbületek helyett C alakban görbül. Ez a testtartás mind nyakunkra, mind derekunkra drámai többletterhet ró. Az imagazin.hu cikkéből kiderült, a 4-6 kilogramm súlyú fej 60 fokos szögben történő előredöntése a telefon képernyőjének nézegetése közben közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a nyaki gerincre, és minél jobban előredöntjük a fejünket, annál nagyobb lesz a többletteher.

Amellett, hogy fejünk egyre nehezebbé válik, más testrészeink is érintettek a dologban. Jelen esetben a kezeink. Az elmúlt évek során két deformitás is nevet kapott, az egyik a Blackberry hüvelykujj. Ez az első, melynek létezése szintén bizonyított, és nevét a sokgombos készülékekről kapta. Lényegében ez egy ismétlődő terhelés miatti sérülés, amely leginkább a ínhüvely gyulladáshoz hasonló fájdalmat eredményez.

Az okostelefon kisujj fogalma sokkal újabb, ellenben még nem bizonyított. Számtalan kép kering az interneten kisujjakról, melyek középperce vagy egésze deformálódott. A kissé megnyomorodott ujjak tulajdonosai az okostelefonokat okolják, azonban szakértők szerint nem egyértelműen a készülékek a ludasak.

 

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh