A betegséget elsősorban a vad madarak terjesztik, így az őszi-téli vonulási időszakban különösen fontos, hogy megelőzzék a találkozásukat a házi baromfikkal. Ezért az országos főállatorvos azonnali hatállyal elrendelte a kötelező zárt tartást, vagyis minden olyan állományban, ahol a kifutót felülről és oldalról nem védi megfelelő erősségű madárháló, zárt térben kell elhelyezni az állatokat. A madárinfluenza ellen szigorú járványügyi előírásokat fogalmaztak meg a fertőtlenítésre, az alom- és a takarmány tárolására is. Ha valamelyik állattartónál felbukkanna a betegség, azonnal jelenteni kell, csak így kaphat majd állami kártalanítást. A részletekről Bognár Lajos országos főállatorvos tájákoztatott.
2020-12-01 |
Az önkéntes tűzoltóegyesületeket eddig hat SMS-sel riasztották, ám az appon keresztül akár az egyesület összes tagját tudják értesíteni. A tűzoltók hiánypótlónak tartják a programot, már 1300-an használják is. A részletekről Rubóczki Zoltánt, az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnokát kérdeztük.
2020-11-25 |
Körülbelül egy évtizede még szenzációnak számított, ha a zempléni erdőkben felbukkant egy-egy Szlovákiából hazánkba tévedt farkas. Aztán lassan megtelepedtek a vidéken, ami nem csoda, hiszen egykor őshonos ragadozónak számítottak.
0:00
0:00
2020-10-29 |
Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető. A robot 30 millió forintba került. A részletekről Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika igazgatóját kérdeztük.
2020-07-05 |
Az utóbbi években az emberhez egyre közelebb merészkednek a vaddisznók. Megtalálhatjuk őket elhanyagolt zöldterületeken, nagyobb balatoni nádasokban, de még budai kertvárosi részeken is. A találkozásból elkerülendő veszélyekről és a megelőzés részleteiről Földvári Attilával az Országos Magyar Vadászati Védegylet sajtó főmunkatársával beszélgettünk.
2020-06-27 |
A magyarok több mint fele utazni készül a járvány után - derül a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült kutatásból. A Századvég több mint kétezer ember megkérdezésével azt vizsgálta, hogy terveznek-e utazást a koronavírus járvány után, és ha igen, hova. A részletekről Könnyid László turizmusszakmai vezérigazgató-helyettes számolt be rádiónknak.
2020-05-12 |
A turizmus mindig megújul - vallja Prof.Dr.Hanusz Árpád a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falusi Turizmus Szervezet elnöke. A szakembert a belföldi turizmus átalakulásáról és a világjárvány utóhatásairól is kérdeztük, amely vélhetően még évekig kihat Magyarország turisztikájára is. Az interjút húsvét előtt rögzítettük.
2020-04-16 |
Svájcban több mint 2000 embert fertőzött már meg az új koronavírus. Az iskolák ezen a héten már nem nyitottak ki, az istentiszteletek, szent misék két hétig biztosan szünetelnek. A járvány a gazdaságot is súlyosan érinti, de a svájci kormány már 10 milliárd svájci frankot különített el, hogy segíthessen. A részletekről Hegedűs Mátéval, egy Svájcban élő magyarral beszélgettünk.
0:00
0:00
2020-03-18 |
Az ellenőrzött webáruházak 90 százalékánál találtak valamilyen jogsértést az elmúlt években. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium több ezer ellenőrzést hajtott végre és ezernél is több próbavásárlást végeztek.
2019-11-24 |
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt