Ma van a hontalan állatok világnapja
A világnap célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása
2019-08-16 |
...
A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják meg minden év augusztusában. Kezdetben a nyári hónap minden harmadik szombatján szervezték meg a kapcsolódó eseményeket, aztán augusztus 16-át jelölték meg a világnap időpontjaként.

A kezdeményezést az amerikai International Society for Animal Rights (ISAR, az Nemzetközi Állatjogi Társaság) nevű szervezet indította útjára. A világnap célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésének, a menhelyekről történő örökbefogadásának, a nem kívánt szaporulat megakadályozásának fontosságára.

Magyarországon elsősorban az otthonról elkóborolt, valamint a kidobott kutyák, illetve utcán élő cicák adnak feladatot az állatvédőknek. Balogh Ernő, az Országos Állatvédelmi alapítvány alapítója az Európa Rádiónak elmondta, az ivartalanítással radikális változások érhetőek el, például az utcai cicák esetében.

Persze ehhez az is szükséges, hogy az emberek figyelmét felhívják az ivartalanításra, és arra, hogy ezzel megelőzhető a fölös szaporulat, valamint hogy kiküszöbölhetők egyes fertőző, illetve daganatos betegségek is.

Hozzátette, a fiatalok oktatása és szemléletformálása is kulcsfontosságú a mai állatvédelemben, hiszen csak így érhető el eredmény hosszú távon. A működő menhelyek és állatotthonok túlzsúfoltak, így egy-egy új állat befogadása mindenki számára nagy fejtörést okoz.

Kiemelés:Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt