Milyen a helyes fültisztítás?
tévhit, hogy a fület tisztítani kell?
2019-05-30 |
...
A fültisztítás az egyik alapvető hozzátartozója a tisztálkodásnak. Sokan nem gondolnak bele, de az egyik sarkalatos pontja is, mert nem mindegy hogyan csináljuk. A fültisztítás alatt nem csak fürdés közbeni szappanos vizes mosakodást értjük. Figyelni kell a fülzsírra is, de nem úgy, mint gondolnánk.

A fülviasz, vagy cerumen egy speciális zsíros anyag, amit a hallójáratban elhelyezkedő mirigyek termelnek. A zsírba elhalt hámsejtek, szőrszálak és por, kosz keveredik el. Egy tévhit, hogy a fület tisztítani kell, hiszen a külső hallójárat tulajdonképpen öntisztuló, az elhalt hámsejtek kifelé sodródnak a fül mélyebb részeiből.

Csanády Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika docense az Európa Rádiónak azt is elmondta, nem szabad a fület mélyen belenyúlva piszkálni, mert könnyen krónikus külsőfül gyulladást okozhatunk mind magunknak, mind gyermekünknek. A fültisztító pálcikát tehát csak a fül külső részén alkalmazzunk, esetleg fürdés után a becsorgott víz felitatására.
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt