Passzold vissza tesó!
Kampány a mobilok újrahasznosításáért
2019-05-14 |
...
0:00
0:00
Ne dobjuk ki, inkább adjuk le használt, vagy elromlott mobiltelefonjainkat. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, így gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket, természetes élőhelyüket. A bányák jó része illegális és veszélyes, a területeket félkatonai szervezetek uralják, amelyek a bevételért semmitől sem riadnak vissza.

Passzold vissza tesó!

Ne dobjuk ki, inkább adjuk le használt vagy elromlott mobiltelefonjainkat. Erre indított kampányt Magyarországon a Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület együttműködésével.

Kádár András, a Jane Goodall Intézet ügyvezetője az Európa Rádiónak elmondta, a mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, így gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket, természetes élőhelyüket. Ezt a folyamatot akarja a Jane Goodall Intézet megállítani, de legalábbis mérsékelni azzal, hogy a használaton kívüli telefonokat begyűjtik. A háztartásokban ugyanis ott lapulnak a már nem használt mobilok, amelyek életeket menthetnek meg.

A koltánból nyerik a tantál nevű fémet, amit kondenzátor-bevonatok készítésére használnak, így megtalálható például a mobilokban, a laptopokban, a GPS-ekben és a táblagépekben. A világ koltánkészletének 80 százaléka Afrikában található, főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ott, ahol a hegyi gorillák, grauer gorillák, bonobók és a csimpánzok élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat, az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

Ahogyan a Jane Goodall Intézet felhívásában is olvasható, a bányák jó része illegális és veszélyes, emellett sajnos mindennapos, hogy gyermekeket kényszerítenek a szűk járatokba. A bányászat biztonsági feltételei is elégtelenek, ráadásul a területeket félkatonai szervezetek uralják, amelyek a bevételért semmitől sem riadnak vissza.

forrás: https://www.janegoodall.hu/mobilkampany.html
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt