Az Európai Unió elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló jogszabályt. Ennek értelmében 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát a tagállamokban, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők.
2019-12-31 |
Hulladékból, tiszta víz felhasználása nélkül állít elő tisztítószereket egy magyar cég. Az eljárás lényege az erjesztés, amelyből ecetsavat nyernek ki biomasszából. Az így készülő tisztítószerek azért különlegesek, mert kifejezetten hulladékból készítik, szemben a piacon már meglévő ecetsav alapú tisztítószerekkel. Az így nyert tisztítószer ráadásul lebomlik. A termék pedig a lehető leginkább környezetbarát csomagolásba került: a palackja már újrahasznosított műanyagból készült. A részletekről a Cycle tisztítószert előállító reNEW Technologies üzletfejlesztési vezetőjével, Vass Zoltán mérnökkel beszélgetünk.
2019-09-26 |
A hulladékok szelektálása azt jelenti, hogy külön kukában gyűjtjük a keletkező papír, fém, üveg, illetve műanyag szemetet. A lényege, hogy az újrahasznosítható anyagok semmiképp ne kerüljenek a vegyes tárolóba. Van azonban pár dolog, íratlan szabály, amivel nem árt tisztában lennünk, nem mindegy ugyanis, hogy tiszta vagy szennyezett papírt dobunk-e például az erre alkalmas kukába. Dr. Csiba Anitával, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának adjunktusával beszélgettünk.
2019-08-16 |
Ne dobjuk ki, inkább adjuk le használt, vagy elromlott mobiltelefonjainkat. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, így gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket, természetes élőhelyüket. A bányák jó része illegális és veszélyes, a területeket félkatonai szervezetek uralják, amelyek a bevételért semmitől sem riadnak vissza.
0:00
0:00
2019-05-14 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt