Sokakat érint az artrózis
Jellemzően az idősebb kor betegsége
2019-07-23 |
...
Az ízületi porckopás, az artrózis, világszerte a leggyakoribb ízületi betegség, az ízületi fájdalmak és rokkantság leggyakoribb okozója. Az artrózis a porcszövet elsődleges pusztulása, amelyhez következményes csontelváltozások társulnak: a porc alatti csont megvastagodása, az ízületek mellett csőrszerű kinövések és csontciszták.

Az artrózis leggyakrabban a kéz kisízületeit, valamint a tehertartó nagyízületeket sújtja. A fájdalom okozta mozgásszegénység izomsorvadáshoz, az ízületi tok és szalagok gyengüléséhez, ezáltal az ízületek instabilitásához vezet.

Magyarországon pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de becslések szerint mintegy 1-1,5 millió ember szenved az artrózis valamelyik formájában. Jellemzően az idősebb kor betegsége. A családorvosok praxisában minden negyedik látogatás oka az artrózis, a nem szteroid gyulladásgátlók felét is artrózis okozta fájdalom enyhítésére írják fel.

Az okok szerint az artrózist elsődleges és másodlagos típusokra osztályozzuk. A másodlagos más betegséghez társul, vagy korábbi balesetek során elszenvedett ízületi sérülések talaján alakul ki. Artrózishoz vezethet az ízületek egyenetlen terhelése is. Az ízületek fokozott terhelését a jelentős testsúlyfelesleg tovább súlyosbítja.

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt