2019-10-08 |
...
Jellemzően szeptember végén van a gombák nagy őrségváltása. Elmaradoznak a nyári, melegkedvelő fajok, és az egyre vastagodó avartakaró alól előbújnak helyettük az ősziek, hogy a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt. Hajdu Mihály mikológussal, nyugalmazott gombaszakértővel beszélgettünk.

Ahogy egyre hűvösebbre fordul az időjárás, az erdő jobban megtartja a nedvességet, ami különösen kedvez a fejlődő gombafonalaknak. A kiadósabb esőzéseket követő ködös, párás hetekben szinte „berobban” az erdő. A városi ember hétvégén kirándulva, kocogás vagy kutyasétáltatás közben megörül, hogy ott is talált valamit, ahol rendszerint semmi sincs.

Aki ritkán jut ki a természetbe, de időnként elragadja a gombavadászat szenvedélye, az nehezen állja meg, hogy ne hozza magával a fél erdőt. Hiszen csábító a lehetőség: most van elég, most kell megszednie magát. Több fontos szempont azonban önmérsékletre int – írja a turistamagazin.hu. Egyrészt nem árt tudni, hogy az erdőtörvény napi két kilóban határozza meg személyenként azt a mennyiséget, amit saját célra az állami erdőkben (külön engedély nélkül) szabad gyűjteni.

Bár ínségesebb időkben ez soknak tűnik, ilyenkor könnyen túlléphetjük. Másrészt a zsákmányt fel is kell dolgozni. Az ember az erdőben a szerzés örömétől nemigen gondol arra, hogy a történet gyakran egy kiadós konyhai éjszakázással ér véget.

Kiemelés:



Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt