Létrejött Magyarország első nyílt mikológiai gyűjteménye, miután a Szegedi Gombász Egyesület több mint száz könyvből álló mikológiai tárgyú gyűjteményt adományozott a Somogyi-könyvtárnak.
2023-05-23 |
Gécziné Nagy Mária a hagyományok megtartásával, de új célok meghatározásával kívánja vezetni a 19 éves szervezetet, amely országosan is jegyzett, ismert és elismert közösség. Tudományos konferenciáik, gombafesztiváljuk nagy érdeklődésre tart számot, eddig megjelent könyveik is nagy sikert arattak a laikusok és a szakmabeliek körében is.
2023-03-20 |
Sárga rókagomba, őzlábgomba, úrigomba, lila tönkű pereszke, kucsmagomba - ezekkel mind talákozhatnak azok, akik a Miskolc környéki erdőket mezőket járják.
2022-02-22 |
A Vidékfejlesztési Program pályázata lehetőséget biztosít új komposztüzem vagy gombatermesztő létesítmény kialakítására, a meglévő termesztőkapacitások bővítésére, illetve technológiai korszerűsítésére. Emellett támogatásban részesülhetnek a legmodernebb, áruvá készítést szolgáló eszközök, gépek beszerzései is. Idén is ellenőrzéseket végeznek a hatóságok borágazatban és idén is rendelkezésre a lepárlási támogatás.
2021-09-24 |
Minden esetben érdemes megvizsgáltatni a leszedett gombákat, hiszen beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha valaki olyan fajtát fogyaszt el, amit nem ismer
2020-10-29 |
A zempléni erdőkbe többen látogattak ki, hogy kis kosarukba gyűjtsenek az ízletes és egészséges táplálékból. Sokan azonban nem tudják, hol, hogyan, milyen módon érdemes gyűjteni a gombákat.
2020-08-04 |
Jellemzően szeptember végén van a gombák nagy őrségváltása. Elmaradoznak a nyári, melegkedvelő fajok, és az egyre vastagodó avartakaró alól előbújnak helyettük az ősziek, hogy a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt. Hajdu Mihály mikológussal, nyugalmazott gombaszakértővel beszélgettünk.
2019-10-08 |
Augusztus 1- je és 4-e között rendezte meg a Zempléni Gombászegyesület a sátoraljaújhelyi Smaragdvölgyben a XI. Gombafesztivált. Bemutatták az Év Gombája 2020 jelöltjeit, volt gombafelismerő és gombaszépségverseny, túra, kiállítás és gombagyűjtés, valamint érdekes előadásokat hallhatnak az érdeklődők.
2019-08-05 |
Magyarországon több ezer gombafajta van, ebből az étkezési gombák száma viszonylag nagy, a halálosan mérgező gombák száma pedig elég kicsi. Hajdu Mihály mikológus, gombaszakértő, gombavizsgáló szakellenőr az Európa Rádiónak elmondta, fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk, és hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk
2019-05-27 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt