Közhely, de sajnos igaz, hogy a mai gyerekeket sokkal jobban elbűvöli a számítástechnika, a virtuális világ, mint a való természet. Tapasztalataival alátámasztja ezt a Nyírerdő Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője, Petrilláné Bartha Enikő ornitológus is, aki azért évről évre megszervezi évszakos programjaikat.
2023-11-17 |
Mosómedvék élnek egy Budapesttől 30 km-re fekvő erdőben. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői vadbiológus kutatói most azt vizsgálják, milyen hatásuk van a hazai őshonos állatfajokra.
2023-09-29 |
Az elmúlt időszakban egyre több medveészlelést jeleznek a túrázók a Bükkben. Jelenleg most két medve járja a Miskolc környéki hegyeket. Sajnos már nemcsak a vadkameráknak mutatják meg magukat, a Bánya-hegy és a Kis-kőháti-zsomboly közötti turistajelzésen találkozott turistacsoporttal a medve.
2023-09-27 |
Szerencsétlennek és okafogyottnak tartja a Nyírmártonfalva határában épült, erdő nélküli lombkoronasétányt Szabó József erdő- és növényvédelmi mérnök. A szakember dolgozik több hasonló helyszínen, vizsgálta például a makói lombkorona sétány fáit.
2023-04-13 |
A Nyírerdő Nyíregyházi Erdészete feleleveníti újra az „erdőt, erdészt az iskolába” programját. Petrilláné Bartha Enikőt, a nyíregyházi erdészet Pál Miklós Erdészeti erdei iskolájának vezetőjét kérdeztük a részletekről.
2023-02-06 |
Bár latinul ázsiainak, angolul hosszú fülűnek nevezik hazánk legelterjedtebb bagolyfaját, magyarul kissé rejtélyes módon az erdei jelzőt kapta. A többi bagolyfajhoz hasonlóan nem épít saját fészket, főleg varjú és szarkafészkeket sajátít ki, néha üregekbe költözik. Általában 4-5 utódot hoz világra, a fiókák 27-28 napi kotlás után kelnek ki.
2023-01-17 |
A tölgyfák az európai kultúrában már több ezer éve jelentős szerepet játszanak, az istenek fájaként tisztelte és tiszteli több nép, méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban is különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében.
2022-12-14 |
Az Év turistaháza címet a Fehérkőlápa Turistaház 2904 szavazattal szerezte meg. Az épület 1930 óta fogadja a kirándulókat, története is regényes, többször megsemmisült, 1944 lerombolták, 1956-ban a miskolci forradalmárok búvóhelyeként szolgált, 1997-ben pedig leégett, de mindannyiszor újjáépült romjaiból, és folyamatosan megújulva várja a turistákat.
2022-10-14 |
Jórészt a bükkösökben pusztított, de néhány hektárnyi erdei- és lucfenyőben is komoly károkat okoztak a lángok. A szombat hajnali órákban az erdészeknek és a tűzoltóknak sikerült megakadályozni a tűz tovább terjedését. A területet vasárnap estig biztosították a szakemberek, nehogy újra lángra kapjon az erdő.
2022-07-10 |
A napokban zárult le az az erdőismereti vetélkedő, amelyen 64 középiskolai csapat vett részt, és egy debreceni szakgimnázium lett a győztes. Az egyesület májustól újra meghirdeti a „Legyél erdei vándor nagykövet!” - elnevezésű programját, mely először 2017-ben indult azzal a céllal, hogy a 70-es, 80-as években elterjedt vándortáborozás mozgalmát felelevenítsék, miközben a fiatalok megismerhetik az ország erdeit, természeti értékeit.
2022-05-11 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt