"Erdei ösvényeken - vizek hullámain" címmel nyílt a Természettár kirakatkiállítása Debrecenben a Kölcsey Központ Hunyady utca felőli oldalán. Váradi Zoltán a Természettár vezetője kifejezetten a helyi élővilág jellegzetességeit szeretné megmutatni az érdeklődőknek. Így a közeli erdőségek legapróbb lakóitól kezdve, a talajtól a lombkorona legfelső csúcsáig ismerhetjük meg a természet csodáit. A kiállítás anyagában helyet kapott a vízi életközösségek bemutatása a parton és a nádasban egyaránt. Mindez a felfedezés szabadságát kínálja a nézelődők számára, akiket egyúttal arra is ösztönöz, hogy a látottakat tapasztalja meg egy-egy kirándulás során is.
2021-04-07 |
Területünkön az ÉSZAKERDŐ Zrt. 107 ezer hektáron gazdálkodik, melyből az erdőterület 103 ezer hektár. Ez az ország erdőterületének 6 %-át teszi ki. Az őshonos fafajok közül a kocsánytalan tölgy, és a bükk foglalja el a terület 2/3 részét, s ugyanezek alkotják az élőfa készlet 69 %-át. Elsőként az Északerdő ZRT vezérigazgató helyettesét, Mihók Istvánt, a helyi erdőgazdaság munkájáról kérdezzük. Majd Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese nyilatkozik arról, hogy olyan felsőoktatási és kutatási bázis kiépítése kezdődött meg Sopronban, amely az erdők hosszú távú kezeléséhez és hasznosításához teremti meg az alapokat.
2021-03-25 |
Megfigyeli a harkályfajokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának önkéntes csapata. A munkát január 20-án kezdték és egészen májusig folytatják. Az esetleges állománycsökkenésről szeretnének adatokat nyerni a felméréssel. Az országban nyolcszáznál kevesebb egyedszámmal rendelkező, fokozottan védett fehérhátú fakopáncsokat és a második legritkább hamvas küllőket igyekeznek megszámolni. A Bükk kifejezetten ideális élőhely a fakopáncsok számára, ezért is itt végzik a Miskolc környéki erdőkben a megfigyelést. A részetekről Somoskői Péter, a Bükki Helyi Csoport alelnöke számol be.
2021-03-16 |
Épségben előkerült az a 15 éves nyíregyházi lány, aki vasárnap délelőtt tűnt el. Barátnőjéhez ment a Sóstói erdőn keresztül, de valószínűleg eltévedt. A rendőrség cellainformációk alapján állapította meg, hogy az erdőben van, ezért megtalálásához kutyás mentőcsapatokat vetettek be.
2021-01-28 |
A zempléni erdőkbe többen látogattak ki, hogy kis kosarukba gyűjtsenek az ízletes és egészséges táplálékból. Sokan azonban nem tudják, hol, hogyan, milyen módon érdemes gyűjteni a gombákat.
2020-08-04 |
Megvédik az emberi hatásoktól, és megpróbálják megőrizni jelenlegi formájában az Újszentmargita mellett található Tilos-erdőt. A terület eddig is védett volt, de most egy új jogi szabályozás miatt még inkább meg van rá a lehetőség, hogy érintetlen maradjon. Nem lehet a területről például fát kivágni, és csak úgy túrázni sem szabad ott - ehhez külön engedély szükséges. A Tilos-erdő egy olyan természeti kincs, amely nem csak Magyarországon, de világviszonylatban is ritkának számít. Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa, a Hortobágy Tájegység vezetője azt mondja, a mai körülmények között egy ilyen erdő már nem tudna kialakulni a Hortobágyon.
2020-07-11 |
2 millió fát ültetnek el még idén tavasszal száz településen és azok határában, az állami erdőgazdaságok bevonásával - mondta el az Európa Rádiónak adott interjújában Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár. Emellett támogatásokat, pályázatokat írnak ki gazdáknak erdőtelepítésekre. Lesz civileknek, önkormányzatoknak, iskoláknak egyházközségnek szánt fásítási pályázat is. Az is tisztázódott, hogy megyénként, évente telepítenek majd egy erdőt, amelyben az adott év újszülöttjei után tíz-tíz fát ültetnek majd el. 2050-re cél, hogy Magyarország 27 százalékát erdő fedje.
2020-03-03 |
A klímaváltozás és a szú bogarak magas száma miatt Magyarországon már jelentősen visszaszorult a luc fenyő. A jelenség Ausztriát, Csehországot most éri el. Itthon ráadásul a néhány éve megjelent csipkés poloska a tölgyeseket támadja. A szúnak van természetes ellensége, a szúfarkas - ez egy másik rovar - de egyelőre a szú áll nyerésre, mert gyorsabban szaporodik és több van belőle. A következő percekben a hazai fenyvesekről, a kártevőkről, és a védekezés lehetőségéről beszélgetünk Lakatos Ferenccel, a Soproni Egyetem, Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének intézetigazgatójával.
0:00
0:00
2020-02-17 |
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. is csatlakozott az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Programhoz. Putnok, Dubicsány és Tardona községek határában csaknem 15 hektár erdőt telepítenek az erdészek. A területek kétharmadán akácos-, egyharmadán cseres és hazai nyaras erdőállományt alakítanak ki. Összesen 64 ezer csemetét ültetnek el - mondta rádiónknak Bányai Péter erdőművelési vezető.
2019-11-24 |
Jellemzően szeptember végén van a gombák nagy őrségváltása. Elmaradoznak a nyári, melegkedvelő fajok, és az egyre vastagodó avartakaró alól előbújnak helyettük az ősziek, hogy a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt. Hajdu Mihály mikológussal, nyugalmazott gombaszakértővel beszélgettünk.
2019-10-08 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt