Nyáron is fontosak a vitaminok
A legismertebb vitamin kétségkívül a C-vitamin
2019-08-07 |
...
Sokan gondolják azt, hogy vitaminpótlásra a szervezetnek kizárólag télen van szüksége, hiszen egyedül az immunrendszer támogatásában, a megfázásos betegségek megelőzésében van szerepük. Ez az egyik legnagyobb tévhit a vitaminokkal kapcsolatban. Ugyanis a vitaminok többsége nem közvetlenül az immunrendszert támogatja, hanem a szervezet egészséges működésének nélkülözhetetlen részei.

A legtöbb vitamin valamilyen anyagcserében közreműködő enzim alkotóeleme, úgynevezett kofaktora. A legismertebb vitamin kétségkívül a C-vitamin, amelyről a legtöbben azt hiszik, hogy csak a betegségek megelőzésében és a megfázás kezelésében van szerepe – írta a femina.hu. A C-vitamin anyagcsere-folyamatokban részt vevő enzimek alkotóeleme, vagyis hiányában ezek a folyamatok nem valósulnak meg. Ilyen például a kollagéntermelés, aminek a bőr a feszességét köszönheti, de C-vitamin-tartalmú készítmények a napégés kezelésében is segítenek.

A D-vitaminról köztudott, hogy télen pótolni kell, mivel nem jut elég napfényhez a szervezet. Az emberek úgy gondolják, hogy nyáron a sok napsütés miatt elég termelődik magától is. Egy városban lakó, átlagos munkaidőben dolgozó ember valószínűleg nagyon kevés időt tölt a napon. Egy ausztrál kutatás szerint még a napsütéses tengerparti városok dolgozói is sok esetben szorulnak D-vitamin-pótlásra. Pedig ez a vitamin több mint kétszáz emberi gén működésére van hatással.

A legtöbb vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet érdemes megpróbálni természetesen pótolni. Így van ez a C-vitaminnal is. Az Európa Rádió Kitekintő című műsorában Csányi Henrietta vitamin-szakértővel beszélgettünk.

Kiemelés:Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt