A szén-monoxid mérgezés megelőzése
Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége
2019-12-03 |
...
A fűtési időszakban sajnos szinte a legaktuálisabb téma a szén-monoxid mérgezés. Sokszor hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz.

A szén-monoxid tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okozhat.

Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége. Veszélyt elsősorban amiatt jelent, hogy színtelen, szagtalan, és szén-monoxid érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére.

Hangai Józseffel, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársával beszélgettünk az Európa Rádió Kitekintő című műsorában arról, hogy a szén-monoxid mérgezésnek milyen tünetei vannak, és hogy mit tehetünk, ha magunkon vagy családtagunkon, munkatársunkon látjuk ezeket a tüneteket.

 

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt