A Déri Múzeum kettős évfordulót ünnepel ebben az évben. Huszonöt éve érkezett Debrecenbe első alkalommal Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye. A mű, restaurálását követően, a Golgota és az Ecce Homo mellé került a Munkácsy Terembe. Itt 1995. augusztus 25-én „világpremier” zajlott, hiszen a Krisztus-képeket először Debrecenben állították ki együtt. Ekkortól ezek a festmények váltak Debrecen legismertebb művészeti emlékeivé. A jeles évfordulókra emlékeztek október 20-án, a Déri Múzeum Munkácsy Termében. Itt készült hangképes beszámolónk, melyben először Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét hallják. 
2020-10-22 |
A festmény - restaurálását követően - a Golgota és az Ecce Homo mellé került a Munkácsy Terembe. Sz. Kürti Katalin művészettörténész a művek együttes bemutatása érdekében folytatott kutatómunkájának köszönhetően 1995. augusztus 25-én  „világpremier” zajlott a helyszínen. A Krisztus-képek - megfestésüket követően - először Debrecenben voltak együtt kiállítva. Ekkortól ezek a festmények váltak városunk legismertebb művészeti emlékeivé. A jubileumi alkalomból vetített képes előadással és filmvetítéssel emlékeznek meg a munkatársak a festmények keletkezéstörténetéről és fogadásuk ünnepi eseményeiről.
2020-08-25 |
25 éve van együtt a Trilógia. Munkácsy Mihály három monumentális alkotása a Déri Múzeumban látható együtt. A képek sokszor utaztak, gazdát cseréltek, de most már végső helyükön vannak. Alkotójuk 176 éve született és májusban lesz halálának 120. évfordulója.
0:00
0:00
2020-03-05 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt