A verseny online formában zajlott idén is, akárcsak tavaly. Közel 50 pályázó küldte el szavalatát a Kárpát-medencéből. Idén az általános iskolások Zelk Zoltán, a középiskolások Pilinszky János verseiből választhattak. A zsűri tagjai szerint komoly, színészi teljesítményt nyújtó versenyzők is voltak a mezőnyben. A megmérettetésről, valamint a múzeum hamarosan induló programjairól Hornyákné Tóth Renáta múzeumpedagógust hallják
2021-05-09 |
A Húsvéti fesztivál a Szentendrei Skanzen egyik legnagyobb rendezvénye, melyet a járvány miatt - a tavalyihoz hasonlóan - idén is online formában tudnak csak megtartani. Ezúttal a múzeum az Észak-magyarországi tájegységhez kapcsolódva egy családi történeten keresztül mutatja be hogyan készültek régen erre az ünnepre.
2021-04-01 |
A kisvárdai Rétközi Múzeum nemcsak gyűjteményeivel, de jelentős könyvkiadói tevékenységével is kiveszi a részét a hazai közgyűjteményi, kulturális és irodalmi értékek erősítéséből, népszerűsítéséből. Ezekről beszélgetünk a következő percekben Dr. Vofkori Mária igazgatóval, aki időközönként Tamás Tímea néven szépirodalmi alkotásokkal is megörvendezteti olvasóit.
0:00
0:00
2021-03-10 |
Baloghné Szűcs Zsuzsanna rádiónknak elmondta: sokszor éri őket az a vád, hogy nincs élet a faluban. Lassan kihal az a generáció, amelynek még bármilyen kötődése lenne a falusi világgal, élményei voltak az adott korból és élővé, érthetővé tudnák tenni az intézményt.
2021-03-05 |
Nyiri Péterrel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával beszélgettünk az elmúlt év munkájáról és eredményeiről, valamint a 2021-es tervekről.
2021-01-13 |
Idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Sóstói Múzeumfalu. Illetve ünnepelte volna, mert a járványhelyzet miatt az örömbe üröm is vegyült. De még így is az első intézmények között lehettek, akik a járvány első hulláma után megnyithatták kapuikat. Szabó Saroltával, a Sóstói Múzeumfalu igazgatójával Gaál Tamás beszélget.
2020-12-23 |
A Tiszta Forrás Hímzőkör 45 éves jubileumi kiállítása a Debreceni református Kollégium Múzeumában, valamint annak online felületein is látható. A szakkör tagjainak munkáin keresztül megismerhetők hazánk hímzőművészetének jellegzetes darabjai, motívumai. A hímzőkör vezetőjével, Molnár Tibornéval beszélgettünk.
2020-12-03 |
A teljesen új és innovatív anyagról a Múzeumpedagógusok országos konferencián tarthatott előadást Pinczés Orsolya múzeumpedagógus, aki úgy látja ennek az újszerű kezdeményezésnek van jövője országos szinten is.
2020-11-27 |
A Magyar Nyelv Múzeuma létrejötte óta nem csak közgyűjtemény, hanem könyves műhely is. A múzeum a Kazinczy Társaság háttérintézménye is egyben, s évről-évre segíti a társaság könyvkiadó tevékenységét. Idén is új kiadványokkal jelentkeztek, erről beszél a múzeum igazgatója, Nyiri Péter, aki egyben a Kazinczy Társaság elnöke.
0:00
0:00
2020-11-12 |
A tervek szerint a teljes felújítást úgy végzik majd el, hogy a múzeumnak otthont adó épület sokkal inkább visszakapja eredeti, kolostor jellegét. A felújításon túl a kiállításokról, a múzeum történetéről, és az idei év nehézségeiről is beszélgettünk Bátori Gáborral, a múzeum igazgatójával.
2020-10-23 |
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt