Nyiri Péterrel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával beszélgettünk az elmúlt év munkájáról és eredményeiről, valamint a 2021-es tervekről.
2021-01-13 |
Idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Sóstói Múzeumfalu. Illetve ünnepelte volna, mert a járványhelyzet miatt az örömbe üröm is vegyült. De még így is az első intézmények között lehettek, akik a járvány első hulláma után megnyithatták kapuikat. Szabó Saroltával, a Sóstói Múzeumfalu igazgatójával Gaál Tamás beszélget.
2020-12-23 |
A Tiszta Forrás Hímzőkör 45 éves jubileumi kiállítása a Debreceni református Kollégium Múzeumában, valamint annak online felületein is látható. A szakkör tagjainak munkáin keresztül megismerhetők hazánk hímzőművészetének jellegzetes darabjai, motívumai. A hímzőkör vezetőjével, Molnár Tibornéval beszélgettünk.
2020-12-03 |
A teljesen új és innovatív anyagról a Múzeumpedagógusok országos konferencián tarthatott előadást Pinczés Orsolya múzeumpedagógus, aki úgy látja ennek az újszerű kezdeményezésnek van jövője országos szinten is.
2020-11-27 |
A Magyar Nyelv Múzeuma létrejötte óta nem csak közgyűjtemény, hanem könyves műhely is. A múzeum a Kazinczy Társaság háttérintézménye is egyben, s évről-évre segíti a társaság könyvkiadó tevékenységét. Idén is új kiadványokkal jelentkeztek, erről beszél a múzeum igazgatója, Nyiri Péter, aki egyben a Kazinczy Társaság elnöke.
0:00
0:00
2020-11-12 |
A tervek szerint a teljes felújítást úgy végzik majd el, hogy a múzeumnak otthont adó épület sokkal inkább visszakapja eredeti, kolostor jellegét. A felújításon túl a kiállításokról, a múzeum történetéről, és az idei év nehézségeiről is beszélgettünk Bátori Gáborral, a múzeum igazgatójával.
2020-10-23 |
A Déri Múzeum kettős évfordulót ünnepel ebben az évben. Huszonöt éve érkezett Debrecenbe első alkalommal Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye. A mű, restaurálását követően, a Golgota és az Ecce Homo mellé került a Munkácsy Terembe. Itt 1995. augusztus 25-én „világpremier” zajlott, hiszen a Krisztus-képeket először Debrecenben állították ki együtt. Ekkortól ezek a festmények váltak Debrecen legismertebb művészeti emlékeivé. A jeles évfordulókra emlékeztek október 20-án, a Déri Múzeum Munkácsy Termében. Itt készült hangképes beszámolónk, melyben először Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét hallják. 
2020-10-22 |
A 2022-re elkészülő épületben helyet kap majd a már meglévő Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény anyaga, és ide költözik a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának muzeális anyaga is, 2000 darab 17-18. századi szláv, vagy cirill betűs liturgikus könyv. A múzeumban festő-restauráló műhelyt is kialakítanak, amellyel a görögkatolikus gyülekezetek ikonjainak felújítását szeretnék támogatni. Szabó Irén a projekt múzeum-szakmai vezetője az Európa Rádiónak elmondta:  a múzeumpedagógia módszerével, élvezhető, emészthető formában szeretnék átadni az üzeneteiket a tárgyaikról, és magáról a görögkatolikus egyházról is a látogatóknak.
2020-10-17 |
A modern, 21. századi technikákkal, mikroszkópokkal felszerelt teremben interaktív foglalkozások keretében ismerhetik meg az érdeklődők Zemplén természeti értékeit.
2020-10-15 |
Illusztrációs Fesztivál - A Sziklától a kőbaltáig - Népi vallásosság- csak néhány cím a november 11-ig zajló Múzeumok Őszi Fesztiváljának miskolci programjaiból. A Hermann Ottó Múzeum igazgatója, Szolyák Péter hívja meg a hallgatókat az eseményekre.
2020-10-10 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt