A Déri Múzeum kettős évfordulót ünnepel ebben az évben. Huszonöt éve érkezett Debrecenbe első alkalommal Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye. A mű, restaurálását követően, a Golgota és az Ecce Homo mellé került a Munkácsy Terembe. Itt 1995. augusztus 25-én „világpremier” zajlott, hiszen a Krisztus-képeket először Debrecenben állították ki együtt. Ekkortól ezek a festmények váltak Debrecen legismertebb művészeti emlékeivé. A jeles évfordulókra emlékeztek október 20-án, a Déri Múzeum Munkácsy Termében. Itt készült hangképes beszámolónk, melyben először Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét hallják. 
2020-10-22 |
Trianon egy igazságtalan békeszerződés volt, de nem az elveszett lignitbányák, erdők, hanem az a három millió magyar hiányzik, aki más ország állampolgára lett - mondja Ablonczy Balázs történész, a Trianon 100 kutatócsoport vezetője. Hozzáteszi: ha egy kicsit méltányosabb lett volna a békeszerződés, nagyságrendekkel más lenne a Kárpát-medencei magyar kisebbségi kérdés, mint ma. Ablonczy Balázzsal új könyve, az Ismeretlen Trianon apropóján beszélgettünk.
0:00
0:00
2020-06-04 |
Együtt szólnak a harangok az egész Kárpát- medencében, ugyanis a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa azt kérte, hogy május 22-én, a magyar reformátusok egységére, június 4-én pedig a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, szólaltassák meg harangjaikat a református templomok. A jelenlegi helyzetben különösen fontos üzenettel bír a közös harangozás.
2020-05-24 |
A Sóstói Múzeumfalu a Szatmár, a Bereg, a Rétköz, a Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be lakóházak, gazdasági épületek, jellegzetes lakberendezési hagyományok, használati és dísztárgyak segítségével. A következő percekben Dr. Páll István, egykori múzeumigazgatóval beszélgetünk, aki 1998-2015 között irányította a skanzent.
2020-05-01 |
120 éve született Fekete István magyar író, akit Jókai után a legtöbben olvasnak Magyarországon. Generációk nőttek fel állatregényein, műveiben irodalmi szintre emelte a természet és a vele harmóniában élő ember ábrázolását. Mesterien bánt a magyar nyelvvel, s jól ismerte a magyar néplelket. Ifjúsági íróként beszéltek és beszélnek róla, pedig művei minden korosztályhoz szólnak. A rendszer, amelyben élt, üldözte és tiltotta, mert nevén nevezte a dolgokat, s erős Istenhite átsugárzott a szövegein is. Nemcsak írt a keresztény hitről, hitelesen meg is élte azt. Születésének 120. évfordulóján Nyiri Péterrel, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával, irodalomtörténésszel beszélgetünk Fekete István életéről, műveiről, s arról, hogy milyen nagy szükség van tiszta hangjára, nyelvi igényességére, hitére a mai világban.
2020-02-08 |
Idén emlékezünk meg Lavotta János verbunkos szerző, hegedűvirtuóz halálának 200. évfordulójáról. A Lavotta Alapítvány 2020-ra Lavotta emlékévet hirdetett, s ehhez csatlakozva az Európa Rádióban is megemlékezünk a nemzeti romantika előfutáráról. Dombóvári János Lavotta kutatóval, a Lavotta Kamarazenekar művészeti vezetőjével végigjárjuk életének legfőbb állomásait. Első adásunkban a családi gyökereket és pályájának kezdetét villantjuk fel.
2020-02-04 |
2000. január 30-án 22 órakor a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek. A 20 éves évforduló emlékére konferenciát tartanak vízügyi szakemberek részvételével. Az egyik előadó Fejes Lőrinc, a Kiskörei szakaszmérnökség vezetője, vele beszélgetünk.
2020-01-31 |
Ha még élne, január 29-én lenne 95 éves Kemény Henrik Kossuth-díjas magyar bábművész, aki 87 éves korában hunyt el. Történetein generációk nőttek fel, hagyatékából többször nyílt már válogatott kiállítás Debrecenben a Vojtina Bábszínházban, ahol a mester születésnapján most egy új koncepció alapján, inkább a művész legbenső énjét megmutatva nyílik különleges hangulatú tárlat „Játszani, játszani, játszani akarok” címmel.
2020-01-23 |
Január 8-án betöltötte 60 életévét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Mivel lelkész családból származik pályája, életútja erős gyökerekkel indult. A teológiában, a zenében, a tudományos és tanári munkában egyaránt gazdag éveket tudhat maga mögött, címeinek és betöltött pozícióinak sora igen hosszú. Kétszer volt a Debreceni Református Hittudományi egyetem rektora, 1997 és 2005, majd 2011 és 2014 között. 2015 januárjában választották püspökké, ennek is öt éve már.
2020-01-11 |
Jósa András születésének 185. évfordulója volt idén, amelyre most is megemlékeztek a nyíregyházi Jósa András Múzeumban. A múzeumalapító polihisztor elsősorban gyógyított és az akkori Szabolcs vármegye főorvosaként odafigyelt a járványügyi helyzetre is. Igazi filantróp volt, aki teljes erejével, tudásával a hivatásának élt. Dr. Istvánovics Eszter főmúzeológussal, a Jósa András Múzeum régészével beszélgetettünk.
2019-12-20 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt