Utazás előtt érdemes felkeresni az oltóközpontokat
vannak oltások, amelyeknél ismétlésre is szükség van
2019-07-09 |
...
A külföldi utazás előtt hat héttel érdemes felkeresni az oltóközpontokat azoknak, akik a mediterrán, a trópusi, az ázsiai, vagy az afrikai országok valamelyikébe utaznak.

Ezt az időt érdemes betartani, mert vannak oltások, amelyeknél ismétlésre is szükség van. Az oltóközpontokban nem csak a különböző oltásokat adják be az utazóknak, hanem a célországról teljes körű egészségügyi, higiéniai felvilágosítást is adnak.

Bosnyákovits Tünde, Csongrád megyei tisztifőorvos az Európa Rádiónak elmondta, a célországnak megfelelő oltás beadása előtt kikérdezik az utazót, hogy hová megy, milyen céllal és meddig lesz külföldön. Továbbá az aktuális egészségi állapotot is felmérik, hogy az utazónak van-e valamilyen krónikus betegsége, allergiája, és milyen gyógyszereket szed.

A nőknél rákérdeznek a várandós állapot lehetőségére is. Ez utóbbi azért fontos, mert például a sárgaláz ellen adott oltásban úgynevezett élő, gyengített vírus van, ami várandósoknak és immunhiányos betegségben szenvedőknek nem adható.

Az utóbbi években kedvelt úticél lett Kelet-Ázsia, Indonézia, a Fülöp-szigetek, valamint afrikai országok. A legjellemzőbbek a kötelező körbe tartozó oltások: a sárgaláz elleni védőoltás, ezenkívül a hepatitisz A, a tetanusz, a hastífusz és a szamárköhögés elleni oltás. Ez utóbbit azoknak is ajánlják, akik nem egzotikus országba utaznak.

Kevés adatuk van arról, hány ember tér haza betegen egy-egy útról, de a leggyakoribb a hasmenéses megbetegedés, és évi 10 alatt van a maláriás megbetegedések száma.

Kiemelés: Főoldali kiemelés



Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt