Az asztma
Az asztma gyermekkorban fiúknál fordul elő gyakrabban, azonban a pubertást követően nők esetében a gyakoribb
2019-10-14 |
...
0:00
0:00
Az asztma a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, ami gyakran áll az iskolai hiányzások hátterében. Kialakulásában vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja játszik szerepet. A betegségről Novák Zoltán csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, gyermektüdőgyógyász szakorvossal beszélgettünk az Európa Rádió Kitekintő című műsorában.

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki asztma, ha a családban már van valakinek, illetve, ha érzékenyebbek vagyunk a környezeti allergénekkel vagy irritáló anyagokkal szemben. Korai és gyakori fertőzéses megbetegedések, a tartós dohányfüst, illetve bizonyos allergénexpozíció tovább növelheti az asztma kialakulásának valószínűségét. Az asztma gyermekkorban fiúknál fordul elő gyakrabban, azonban a pubertást követően nők esetében a gyakoribb.

Míg a legtöbb ember számára a zihálás jelenti az egyértelmű jelet az asztmára, addig sok más különös tényező is létezik. Például a szűnni nem akaró száraz, ugató köhögés is utalhat a betegségre. A szorító érzés a mellkasban és a légzési panaszok reggelente szintén lehetnek asztmás tünetek, sőt, az állandó sóhajtozás is összefüggésbe hozható vele.

 

 

Kiemelés:Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt