Bogarak a lakásban
csótány és poloska
2019-07-06 |
...
0:00
0:00
A nyár a rovarok szempontjából ideális évszak arra, hogy új tanyát verjenek a lakásban, észrevétlen beosonjanak egy óvatlanul résnyire nyitva hagyott ajtón vagy ablakon. Ezeknek az illetéktelen betolakodóknak nem számít, hogy városban vagy falun élünk-e, vagy, hogy esetleg földszintes, vagy emeletes házban lakunk. Ha területet akarnak foglalni, akkor meg is teszik.

Míg bizonyos országokban például a csótány kiváló fehérje forrás lehet, addig nálunk bizony közutálat tárgya évtizedek, sőt, évszázadok óta. A haon.hu cikke szerint nem csak azért kellemetlen jelenség egy csótánykolónia, mert a nem éppen a legkellemesebb látvány, hanem azért is, mert az emberre veszélyes betegségeket terjesztenek.

A poloska is rengeteg fejfájást okozott a magyaroknak. Kóros szaporodása annak köszönhető, hogy hazánkban nincs neki természetes ellensége, így nincs is, ami irtsa őket. Jó hír, hogy a közönséges mezei poloska egyáltalán nem jelent semmiféle veszélyt az emberre. De ennek ellenére valamiért nagyon nem szeretjük, és ráadásul még nagyon büdös is tud lenni.

A legjobb, amit tehetünk, hogy szúnyoghálót szerelünk fel minden ablakra, és ügyelünk, hogy az ajtók se maradjanak nyitva, még résnyire se. Ezzel sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, ami a rovarokat illeti. Lőrinczi Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusával arról beszélgettünk az Európa Rádióban, hogy milyen rovarokkal osztjuk meg az otthonunkat, sokszor úgy, hogy nem is tudunk róla.

Kiemelés: Főoldali kiemelés
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola