Drónokkal a parlagfű ellen
már nem csak július 1-e után büntethet a hatóság
2019-06-20 |
...
Idén először drón is segíti Csongrád megyében a parlagfű felderítését. Az újítással nagyobb területeket lehet átvizsgálni úgy, hogy közben a zöldkár minimálisra csökken. Egy jogszabályváltozás miatt mostantól már nem csak július 1-e után büntethet a hatóság, ha a súlyosan allergizáló gyommal fertőzött egy-egy terület – ezért érdemes a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodni az irtásról.

Egyszerűsíti, olcsóbbá és gyorsabbá tesz számos hatósági ellenőrzést azoknak a drónoknak a használata, amelyeket nemrégiben kapott a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Bár a sajtónyilvános bemutatón éppen a parlagfű jelenleg aktuális felderítése közben szemléltették az okos eszköz használatát, de több hivatali eljárásban is eredményes lehet az alkalmazása.

A modern világban elvárás, hogy a hatóság is rendelkezzen olyan berendezésekkel, amelyek a munkát gyorsabbá és eredményesebbé teszik. Az uniós projektből vásárolt hat drónt például építéshatósági, környezetvédelmi, levegőtisztaság-védelmi feladatok vagy a mezőgazdasági kárbejelentések ellenőrzésekor egyaránt bevetik majd.

Juhász Tünde kormánymegbízott az Európa Rádiónak elmondta, Csongrád megye tavaly sajnos dobogós lett parlagfű fertőzöttségben az országos listán. Az idei ellenőrzést a drónok még hatékonyabbá teszik: a fotók és a GPS koordináták alapján könnyen és gyorsan beazonosítható a terület és megállapítható a parlagfű-fertőzöttség. Így egyszerűbbé válik a jegyzőkönyv elkészítése valamint a növényvédelmi bírság kiszabása.

A büntetés mértéke – ami a terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függ - 15 ezer forinttól 5 millióig terjedhet. Az eljárás során a külterületi ingatlanokon a kormányhivatal, belterületen a települési jegyző az illetékes. A tavalyi, júliustól októberig tartó parlagfű-mentesítési időszakban, Csongrád megyében 410 parlagfű foltot derítettek fel a hivatal szakemberei, amelynek a nagysága 317 hektár.

 

Kiemelés: Főoldali kiemelésAlt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt