Már majd 40 ezren látták Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora kiállítást, amely a szegedi Móra Ferenc Múzeum újabb nagyszabású a Han-dinasztia korát, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonákat és sok egyéb kincset, köztük egy, a császárok temetkezése során használt, teljes testet fedő jádepáncélt bemutató tárlata.
2023-10-28 |
Akár egy Oscar-gálán is lehettünk volna, olyan ováció fogadta Karikó Katalint, amikor megérkezett a Szegedi Tudományegyetemre, ahová annak kapcsán hívták meg, hogy október másodikán kiderült, ő és Drew Weissman kapták a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat megosztva azokért a biokémiai felfedezésekért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a COVID-19 ellen.
2023-10-17 |
A megyeszékhely vízművének ékköve ipartörténeti, művészettörténeti és tudományos szempontból is egyedülálló építmény hazánkban. A 46 méteres vasbeton tornyot a Szent István tér mértani középpontjába építették. Jövőre lesz 120 éves.
2023-10-13 |
Nem akart dékán lenni, de vállalta, hogy a szükségben átveszi a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának vezetését. Miskolczi-Bodnár Péter négy és fél évet szolgált dékánként.
2023-09-16 |
Gimesi Dóra dramaturg, rendező, író. Szegeden született és ott is nőtt fel, így nem csoda, ha erősen kötődik a Tisza-parti városhoz. Jelenleg a Budapest Bábszínház vezető dramaturgja. Mesét, darabot, hangjátékot, forgatókönyvet ír, átír, adaptál. Számtalan színházi díjjal jutalmazták már előadásait. Művészi elképzeléseivel a kortárs bábjátszás megújítója.
2023-07-28 |
Javában virágzik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében. A különleges virágokat keleti hangulatot hozó programokkal köszöntik a hétvégén. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa- vagy darázsfészek-formájú terméscsoportok is.
0:00
0:00
2023-07-26 |
2016-ban csatlakozott Szeged a Szecessziós Városok Hálózatához, amely a jelentős szecessziós örökséggel bíró településeket tömörítő nemzetközi szervezet. Ennek világszerte csupán alig több mint 20 város a tagja.
0:00
0:00
2023-06-26 |
A magyar építészetben különösön fontos szerepe van a szecessziónak, azon belül is például Szegeden. A nagy árvíz után ugyanis szinte a semmiből épült fel a város, és a 20. század elején még mindig bőven volt elég hely ahhoz, hogy a belvároson rajta hagyja a nyomát az új, divatos stílus, a szecesszió, annak is leginkább a magyaros irányzata, mely a Dél-alföldre kiváltképp jellemző.
2023-06-25 |
A szegedi papucs készítése és viselése is szorosan összefonódott egykor a szegedi léttel. A régi időkben ettől lett valaki igazán szegedi, viselése ugyanis nagyon gyakori volt a 19-20. században.
2023-06-21 |
Caroli Clusii, azaz Clusius Károly elsőrangú botanikus volt. Egész Közép- és Dél-Európa, Elő-Ázsia és Elő-Afrika, valamint Kelet- és Nyugat India növényvilágát jól ismerte. Rariorum plantarum historia című műve gazdagon közöl magyar vonatkozású ismereteket is.
2023-05-26 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt