Svédországban is vannak parlagfűallergiások, pedig az országban nem is igazán él meg a parlagfű… a szél ilyen messzire képes elvinni ugyanis a parlagfű pollenjeit. Ez a magyarázat arra, hogy bár jellemzően a Mátrában kevesebb a parlagfű, igazi felüdülést az allergiásoknak a mátrai levegő sem hozhat.
2022-09-09 |
Ilyenkor a nyári időszakban, a levegőben káros pollenek keserítik meg az azokra érzékenyek mindennapjait. Szemkönnyezést, szemviszketést, orrfolyást, és orrdugulást tapasztalnak. A pollen allergia tünetei, megfelelő kezeléssel jó eséllyel enyhíthetők. Az allergén növények közül a most virágzó parlagfű okoz problémát a legtöbb embernek. Dr. Dezső Edittel, a miskolci Semmelweis kórház allergológusával beszélgettünk.
0:00
0:00
2020-08-09 |
Érdemes már most elkezdeni a felkészülést az érintetteknek a parlagfűszezonra. Jelenleg a pázsitfűfélék vannak a legnagyobb koncentrációban a levegőben, de a csapadékos-párás időjárás bizonyos mennyiségű gombaspórák szaporodását is magával hozta.
2020-07-17 |
Már megszűnt a július elsejei határidő, egész évben gondoskodni kell arról, hogy ne legyen parlagfű valakinek a földterületén. Az Agrárminisztérium megszüntette a türelmi időt, így az ingatlantulajdonosoknak folyamatosan ügyelniük kell rá, hogy megakadályozzák az allergén növény virágbimbójának kialakulását, továbbá ezt az állapotot fenntartsák.
2019-07-01 |
Idén először drón is segíti Csongrád megyében a parlagfű felderítését. Az újítással nagyobb területeket lehet átvizsgálni úgy, hogy közben a zöldkár minimálisra csökken. Egy jogszabályváltozás miatt mostantól már nem csak július 1-e után büntethet a hatóság, ha a súlyosan allergizáló gyommal fertőzött egy-egy terület – ezért érdemes a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodni az irtásról.
2019-06-20 |
Az allergiásoknál tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezik. A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi. Magas a koncentrációja a pázsitfűféléknek, az útifűnek és az ürömnek is, és idén korábban kezdődik a parlagfű szezon is. Dr. Dezső Edittel, a MISEK allergológus főorvosával beszélgettünk.
2019-06-19 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt