Egyre elterjedtebb a lovasterápia
a terápia nem csupán a lovakkal kapcsolatos tevékenységek mindennapi elvégzését jelenti
2019-05-31 |
...
Ma már Magyarországon is számos helyen elérhető a lovasterápia, a vele foglalkozó szakemberek szakmai szervezetbe tömörülnek, ezáltal szakmai felkészültségük és folyamatos továbbképzésük is biztosított.

A lovasterápia nem csupán a lovakkal kapcsolatos tevékenységek mindennapi elvégzését jelenti, nem merül ki a lógondozás stresszoldó, figyelemelterelő és más pozitív hatásaiban. A webbeteg.hu cikkéből kiderül, mivel a ló az elmúlt évezredek folyamán mindvégig az ember segítőtársa, egy időben kizárólagos járműve volt. Lovak és emberek közt szoros kötelék fonódott, melyhez hozzájárulnak a lovaglás során a nagy testű állattal való együttműködés fizikai és pszichés hatásai is.

Bozori Gabriella, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Kozpontjának vezetője az Európa Rádiónak elmondta, ezek alapján a lovasterápia nem egy fogalmat takar, tárgykörébe számos altípus tartozik.  A ló hátán ülve, annak természetes, harmonikus mozgása az ember háromdimenziós mozgásához hasonló, mely az elmozdulásos impulzusok révén az ember medencéjén és gerincoszlopán keresztül stimulálja a törzsizmok működését, az egyensúly érzékeléséért felelős agyi struktúrák működését. Ezáltal javul a mozgásérzékelés, az egyensúly és a mozgáskoordináció, a kóros izomtónus korrigálódik.

A pszichológiai és gyógypedagógiai hatások közül jelentős a figyelem, a gondolkodás és a motiváció fejlődése, az önbizalom erősödése, a ráutaltság érzésének csökkenése, az életöröm érzése. Szociális szempontból nagyon fontos, hogy jelentősen javul a társas érintkezés minősége: a lóval, a terapeutával és a társakkal való együttműködésnek köszönhetően. Javulnak az érzelmi és akarati funkciók, a kommunikáció fejlődésében jelentős előrelépés várható.
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola