Fuldokolnak az óceánok
körülbelül 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánjainkban
2019-08-23 |
...
Tanzánia is betiltotta a műanyag szatyrokat. A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben.

Hasonló intézkedésekre Európában is van példa. Franciaországban júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók használata a boltokban, helyette biológiailag lebomló, környezetbarát zacskók kerülnek forgalomba. A témában Ilosvay Györggyel, a szegedi CSEMETE Természet és Környezetvédelmi Egyesület elnökével beszélgettünk az Európa Rádióban.

Az Európai Parlament korábban már jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat. Ezek értelmében 2021-tól betiltják azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetőek. A tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

Jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánjainkban, mely évente 8 millióval nő. Ez arányaiban olyan, mintha egy kukásautónyi műanyagot öntenénk az óceánba minden percben. Egy nemrég publikált kutatás szerint a tengeri szennyeződések 70 %-a nem lebomló műanyag. Ez a mennyiség előreláthatóan egy évtizeden belül meg fog triplázódni.

 

Kiemelés: Főoldali kiemelés
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt