Egyre növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában a Szegedi Tudományegyetem harmadik éve folyó kutatásai szerint. A 0,05 és 5 milliméter közötti méretű mikroműanyagok egy része kozmetikai szerekből származik, legtöbbjük azonban nagyobb darabok lemorzsolódásával jön létre fizikai hatás következtében.
2023-11-21 |
1970. március 21-én tartották az első Föld napját, melynek 2023-ban kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 %-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.
2023-04-20 |
A konténerből kialakított, hajó alakú szerkezet arra szolgál, hogy a gyermekeknek játékos és szórakoztató módon mutassa be a vízpartokról, árterekről, élővizekből, árokpartokról összegyűjtött műanyag hulladék újra felhasználását. Erre egy sikeres pályázat révén nyílt lehetőség. A programról először Tamás Zsolt projektvezetőt hallják
2021-06-04 |
Tanzánia is betiltotta a műanyag szatyrokat. A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben.
2019-08-23 |
Bár jelentősen nem változott a hulladék mennyisége, a Műanyagmentes Július arra jó volt, hogy felhívja a figyelmet a problémára – mondta el rádiónknak Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit KTF ügyvezetője. Hozzátette: ez a felelősség természetesen nem csak a fogyasztót, hanem a gyártót is egyaránt terheli.
0:00
0:00
2019-08-07 |
A kezdeményezést az Ökogyülekezeti Mozgalom is támogatta, de referensük, Szűcs Boglárka azt mondja: nem elég csak egyetlen hónapig figyelni az egyszer használatos műanyagok elhagyására.
2019-08-01 |
Az intézmény közlése szerint a magyarországi folyókon levonuló árhullám nemcsak iszapot és uszadékfát szállít, hanem a víz felszínén rengeteg műanyagszemetet is látni, ezek időközben összetöredeznek, és egyre kisebb szemű mikroműanyaggá forgácsolódnak.
2019-06-17 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt