Egyre növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában a Szegedi Tudományegyetem harmadik éve folyó kutatásai szerint. A 0,05 és 5 milliméter közötti méretű mikroműanyagok egy része kozmetikai szerekből származik, legtöbbjük azonban nagyobb darabok lemorzsolódásával jön létre fizikai hatás következtében.
2023-11-21 |
A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével közös akció során olyan program zajlott le a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában és Általános Iskolájában, amely a levegő tisztaságának megőrzésére hívta fel a figyelmet.
2023-04-03 |
2000. január 30-án 22 órakor a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek. A 20 éves évforduló emlékére konferenciát tartanak vízügyi szakemberek részvételével. Az egyik előadó Fejes Lőrinc, a Kiskörei szakaszmérnökség vezetője, vele beszélgetünk.
2020-01-31 |
Tanzánia is betiltotta a műanyag szatyrokat. A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben.
2019-08-23 |
A kezdeményezést az Ökogyülekezeti Mozgalom is támogatta, de referensük, Szűcs Boglárka azt mondja: nem elég csak egyetlen hónapig figyelni az egyszer használatos műanyagok elhagyására.
2019-08-01 |
Az intézmény közlése szerint a magyarországi folyókon levonuló árhullám nemcsak iszapot és uszadékfát szállít, hanem a víz felszínén rengeteg műanyagszemetet is látni, ezek időközben összetöredeznek, és egyre kisebb szemű mikroműanyaggá forgácsolódnak.
2019-06-17 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt