A gyilkos gáz – CO
előzzük meg a bajt
2019-09-25 |
...
0:00
0:00
A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

 

Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. A webbeteg.hu cikkéből kiderül, a szén-monoxid kiszorítja a vérből az oxigént, azáltal, hogy az oxigént szállító hemoglobinhoz kötődik. A vér így oxigén helyett szén-monoxidot szállít, a szervek és a szövetek nem jutnak oxigénhez, oxigénhiányos állapotba kerülnek.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei attól függenek, hogy milyen magas a vérben azoknak a hemoglobinoknak a koncentrációja, amelyhez szén-monoxid kötődött. 30 százalék alatt fejfájás, szédülés, émelygés jelentkezhet. 30 és 40 százalék között fáradtság, zavarodottság a jellemző tünet. 40 és 60 százalék között eszméletvesztés, alacsony vérnyomás, 60 százalék felett pedig oxigénhiány miatt halál következik be. Ha az említett tüneteket tapasztalja, azonnal hívjon mentőt, és ha van rá mód, az áldozatot azonnal vigye ki a gáztérből.

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés? Évente ellenőriztesse hivatásos szakemberrel a fűtésrendszert, a fűtőtestek, csövek, vezetékek állapotát. A szakember megvizsgálja a keletkezett gáz összetevőinek értékeit. A sütőt, tűzhelyet, kandallót, kéményt, konvektorokat, vízmelegítőt, bojlert mindig szakemberrel üzemeltesse be, vizsgáltassa meg, nézesse át, ellenőriztesse, szükség esetén javíttassa, szereltesse vagy cseréltesse ki. Évente vizsgáltassa meg a kéményt is, hogy megelőzze az eltömődést, dugulást.

Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóség szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy szereltessen be a lakásba szén-monoxid-érzékelőt, minden hálószoba mellé az előszobába helyezzék el a készülékeket, ezt a feladatot is bízza szakemberre, és megbízható készüléket válasszon, ami a nemzetközi szabványnak megfelel.

Kiemelés:Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt