2023-08-19 |
...
Feloldjuk a képernyőt, odaérintjük a telefonunkat a terminálhoz, egy rövid hangjelzés és már végeztünk is a vásárlással. Az információs és kommunikációs technológia vívmányai, valamint a szélessávú internet hozzáférésének elterjedése egyre egyszerűbb és gyorsabb módszereket kínál az azonnali elektronikus fizetésre.

Mai vendégünk szerint az sem kizárt, hogy egyszer majd a bőrünk alá ültetett csippel vagy a retinánkkal egyenlítjük ki a számlát a boltokban. A lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt. 

De egyelőre maradjunk a jelennél, melynek tapasztalatai szintén azt mutatják Magyarországon, hogy egyre több elektronikus tranzakciót bonyolítanak le az emberek. Miközben a készpénzhasználat ha lassan is, de a háttérbe szorul. A technológiai változások a pénz forradalmát is maguk után vonják. Digitális jegybankpénzek, kriptovaluták? Mivel fognak fizetni a gyerekeink? Sorozatunk mai részében a pénz jövőjéről, a jövő pénzéről beszélgetünk.

A technológiai fejlődés folyamatosan formálja pénzügyi szokásainkat. Az elektronikus fizetések száma évről évre nő Magyarországon. Eközben ritkábban veszünk fel bankjegyeket az automatákból. Bartha Lajos, a MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója ennek ellenére nem lát rá reális esélyt, hogy a készpénz végleg eltűnik a forgalomból. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy egyszer majd, valamikor a jövőben bőrünk alá ültetett csippel egyenlítjük ki a számlát a boltokban. Fenntartható közgazdaságtani sorozatunk mai részében a pénz jövőjéről, a jövő pénzéről beszélgetünk. A szokásaink változásai mellett szót ejtünk a hamarosan érkező QR kódos fizetésről, a készpénz lehetséges alternatíváiról és a kriptovalutákról is. Bartha Lajost hallják.

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt