Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy miből lesz energiánk, miből és milyen módszerekkel oldható meg a különböző vállalatok, gyárak, intézmények, illetve az egyes háztartások energiaellátása, lehetőleg mindez úgy, hogy ne zsigereljük ki még jobban a Földet.
2023-09-01 |
Lehmann Kristóffal, a Magyar Nemzeti Bank Nemzeti monetáris politikai és gazdaságtudományi ismeretterjesztési igazgatóság igazgatójával beszélgettünk a téma kapcsán többek között a globalizációról, annak szakaszairól, változásairól, valamint arról is, hogyan változtatta meg a világgazdaság képét Kína bekapcsolódása a világkereskedelmi szervezetbe.
2023-08-25 |
Feloldjuk a képernyőt, odaérintjük a telefonunkat a terminálhoz, egy rövid hangjelzés és már végeztünk is a vásárlással. Az információs és kommunikációs technológia vívmányai, valamint a szélessávú internet hozzáférésének elterjedése egyre egyszerűbb és gyorsabb módszereket kínál az azonnali elektronikus fizetésre.
2023-08-19 |
Sorozatunk mai részében a technológiai fejlődés társadalmi hatásairól, azon belül is a digitális jegybankpénzről lesz szó. A digitalizáció és a kialakulóban lévő fenntartható gazdaság ugyanis megteremtették az igényt egy új korszak pénzére. A digitális jegybankpénzek már több országban valóságnak számítanak, emellett kevés olyan szereplő van, aki nem foglalkozik komolyan a lehetőséggel. A digitális jegybankpénz tulajdonképpen a készpénz digitális formája, egy jegybankra szóló követelés, melynek fenntarthatónak kell lennie gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is.
2023-08-11 |
Meddig és hogyan növekedhet a föld népessége? Ennek milyen hatásai lehetnek a gazdaságra? Valóban Európa lehet az egyetlen csökkenő népességszámú kontinens? Milyen demográfiai változások várhatók a következő évtizedekben? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő beszélgetésben Baksay Gergellyel, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatójával.
2023-08-04 |
A sorozat 4. adásában az ökológiai fenntarthatóságról, a zöld növekedésről beszélgetünk a kiadvány alapján Juhász Katalinnal, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható pénzügyi stratégiai osztályának elemzőjével.
2023-07-28 |
A tudományok a folyamatos fejlődésről szólnak. Bár a kérdések adottak, de a megválaszolásukhoz használt megközelítések változhatnak. Nem jelent kivételt ez alól a közgazdaságtan sem, ami mintha lemaradt volna más területekhez képest.
2023-07-14 |
Júliusban új sorozat indul az Európa Rádióban A Jövő Fenntartható Közgazdaságtana címmel, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. Műsorunkat, péntekenként délelőtt 10 órától sugározzuk.
2023-07-08 |
A fővárosi átlagdíjak 2021 végére 7%-kal csökkentek míg a vidékiek, igy a miskolciak is, két negyedéve változatlanok – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss negyedéves KGFB indexéből.
2022-03-12 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt