Már lehet szavazni 2020 fájára
2019-ben a Sajmeggy kapta a legtöbb szavazatot
2019-11-07 |
...
Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már a hetedik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon, az Év fája tematikus honlapon keresztül szavazzanak az érdeklődők a jövő évi Év fájára, amellyel a 2020-as esztendő fafaját választják meg a szavazásban résztvevők.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom kuratóriumának döntése alapján 2019. november 22-ig a tatár juhar, kecskefűz és rezgő nyár fajok közül lehet választani.

A tatár juhart már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.

A kecskefűz leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.

Az elegáns megjelenésű rezgő nyár a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében.

2019-ben a Sajmeggy kapta a legtöbb szavazatot. Középhegységeink bokorerdeinek vadgyümölcse a jelenlegi túltartott nagyvadállomány miatt visszaszorulóban van. Korábban fáját pipaszárak, sétapálcák és igényesebb faragványok készítésére alkalmazták, termése likőralapanyag.

 

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt