Mire figyeljünk használtautó vásárlásakor?
A teljes állapotfelmérés komoly segítség lehet a végső döntés meghozatalában
2019-08-03 |
...
Használt autó vásárlása előtt nagyon sok döntést kell meghoznunk, amelyek a későbbiek során befolyásolhatják a vezetési élményt, a kocsinkra fordítandó költségeket, vagy akár azt is, hogy milyen gyakran kell majd szervizbe járnunk az autónkkal. Amennyiben felkészülten kezdünk a válogatásba, nagy eséllyel szűrhetjük ki azokat a kocsikat, amelyeket nem érdemes megvásárolni.

Lőrincz Antal autószerelő-mester az Európa Rádiónak elmondta, autóvásárlás előtt igyekezzünk kideríteni az autó múltját. Ennek egyik eszköze lehet a szervizfüzet ellenőrzése, mivel azonban ezt gyakran hamisítják, keressünk fel egy márkaszervizt, ahol egy állapotfelmérés részeként lekérhetjük az autó hazai vagy akár nemzetközi szervizmúltját. A teljes állapotfelmérés a gépjármű fedélzeti hibatárolójának szoftveres lekérdezésével komoly segítség lehet a végső döntés meghozatalában.

Az autón kívülről belülre haladva elsőként a külső sérüléseket, illetve az elemek összeillesztését vegyük szemügyre. Ha több elem adatai eltérőek, könnyen feltételezhető, hogy nagyobb sérülést szenvedett a jármű. Az autót ezért nemcsak oldalról, hanem alulról is javasolt megvizsgálni, hogy felfedezzük ezeket a sérüléseket vagy a javításra utaló nyomokat, illetve a folyadékszivárgást.

Jelentős összeget takaríthatunk meg, ha megvizsgáljuk a szélvédőüveget is, ha repedést látunk, akkor szélvédőcserére készülhetünk. A kipattanás – ha nem esik a vezető közvetlen látóterébe – általában javítható. Azzal is számoljunk, hogy minél több asszisztensrendszerrel felszerelt az autó, annál drágább az üveg cseréje. Érdemes odafigyelni, hogy az ablaktörlő nem hagyott-e karcot az üvegen, ezt ugyanis szintén csak cserével lehet orvosolni.

 

Kiemelés: Főoldali kiemelés
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt