A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében mintegy 1300 réti-, 628 parlagi- 16 szirti és nyolc fekete sast figyeltek meg. De a sasfajok mellett további 13 ragadozómadár-faj több mint 13 ezer példányát is felmérték a szakemberek.
2023-03-29 |
A romániai népszámlálás adatai szerint valamivel több, mint egy millió magyar él Romániában. Erdély összlakosságának 17,4 százalékát adják a magyarok, ez az arány tíz évvel ezelőtt 19 százalék volt.
2023-03-01 |
Mágneshorgászok fogásait is felhasználják kutatók arra, hogy megpróbálják megbecsülni, mekkora lehet a hazai vizeinkben az olyan hulladék, amely horgászatból származik - például horgok, úszók, etetőkosarak, damilok. De mekkora lehet a hazai vizek szennyezettsége, és milyen hatással lehet ez az élővilágra?
2023-02-08 |
Nyíregyháza közterületein 100-150 fafajta található és jellemzően 20-25 fajból van a legtöbb. De ha ennél több és pontosabb információra lenne szükségünk, akkor egyelőre nem találunk erre vonatkozó kimutatást – állítja a Zöld Akciócsoport. Ezért határozták el, hogy önkéntesek segítségével felmérik Nyíregyháza faállományát – amelynek várhatóan többszörös haszna lesz a fákra és ránk nézve is. Dr. Szigetvári Csaba szakmai koordinátort kérdeztük a részletekről.
2022-09-30 |
A feladattal egy közvéleménykutató céget bízott meg az Önkormányzat, így a következő hetekben kérdezőbiztosok keresik majd fel a véletlenszerűen kiválasztott miskolciakat, a válaszadás pedig önkéntes és teljesen névtelen.
2022-07-05 |
Ön elmert menni templomba tegnap? Vagy még inkább online követte az istentiszteletet? Hogyan élte meg a karantén időszakát, azt, hogy a templomok zárva voltak? Változott-e a hitélete, Istenkapcsolata? Többet, vagy éppen kevesebbet imádkozott? Úrvacsorázott-e a tévé előtt húsvétkor? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoportja, egy online kutatás keretében. A részletekről Ilyefalvi Emese néprajzkutatót, a kutatócsoport tudományos munkatársát, az ELTE BTK Folklore Tanszékének tanársegédjét kérdeztük.
2020-05-19 |
Használt autó vásárlása előtt nagyon sok döntést kell meghoznunk, amelyek a későbbiek során befolyásolhatják a vezetési élményt, a kocsinkra fordítandó költségeket, vagy akár azt is, hogy milyen gyakran kell majd szervizbe járnunk az autónkkal. Amennyiben felkészülten kezdünk a válogatásba, nagy eséllyel szűrhetjük ki azokat a kocsikat, amelyeket nem érdemes megvásárolni.
2019-08-03 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt