Nemesi családok találkozója Felsőzsolcán
Példát mutatott haza- és szabadságszeretetével a Dőry, a Platthy, a Szathmáry Király és a Bárczay család a 18. században
2019-09-03 |
...
Felsőzsolca történelmi múltjával ismerkedhetnek meg, megemlékezünk a településen, a 18. században élő és tevékenykedő nemesi családokról. A történészek szerint a Dőry, a Platthy , a Szathmáry Király és a Bárczay családok példát mutattak haza- és szabadságszeretettükkel, jelentősen hozzájárultak ahhoz a fejlődéshez, melynek köszönhetően a Miskolc-közeli település 1997-ben városi rangot kaphatott.

Rájuk emlékezve nemrég találkozót szerveztek Felsőzsolcán, amelynek a Bárczay-kastély adott otthont. Az épület a mai napig őrzi mind a négy nemesi család emlékét.  A különleges rendezvény a Felsőzsolcai katolikus templomban hálaadó ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd konferenciával folytatódott a Bárczay-kastélyban. A Dőry, a Platthy, a Szathmáry Király és a Bárczay családok találkozója a felsőzsolcai önkormányzat támogatásával valósult meg. A nemesi családok történetéről Putz József történésszel, a felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola igazgatójával Tóth Éva beszélgetett.

Kiemelés:Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt