Országos kampány indul a legsúlyosabb macskabetegségekről
Minden gazdit arra biztatnak, hogy teszteltesse cicáját az állatorvosánál
2019-11-17 |
...
Országos ismeretterjesztő kampányt indít a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete a Fiv, azaz a macska AIDS, a FeLV, tehát a macska leukózis, illetve a FIP, azaz hashártyagyulladás macskabetegségekkel kapcsolatosan.

Egyre több Fiv-es és FeLV-es macskát találnak az állatvédők, és bár fontos hangsúlyozni, hogy az emberek és más állatok semmiféleképpen sem fertőződhetnek meg, a cicáknak ez nagy szenvedést és sokszor biztos halált jelent. A Fiv leginkább párzás útján kapható el, vagy verekedés által, a FeLV pedig már akár közös edény használatával, ugyanis az nyállal is terjed. Így kiemelten veszélyben vannak a kijárós cicák.

Minden gazdit arra biztatnak, hogy teszteltesse cicáját az állatorvosánál. A teszt egy csepp vérvételből pár perc alatt készen van. Ha egészséges a cica, nagyon vigyázzunk rá, mindenképp ivartalaníttassuk és oldjuk meg, hogy telken belül maradjon. a teszt pozitív lesz, akkor sem szabad megválni kedvencünktől, hiszen, ha időben diagnosztizálják a betegséget, a megfelelő terápiával még jó pár boldog évet élhet az állat.

A betegségekről beszélgettünk az Európa Rádióban dr. Sárközi Kitti kutatóbiológussal, az Utcamacska Projekt – Szeged koordinátorával, akit arról is kérdeztünk, miért gondolták fontosnak, hogy ők is csatlakozzanak az országos kezdeményezéshez.

Kiemelés: Főoldali kiemelésAlt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt