A szelektív hulladékgyűjtés szabályai
az újrahasznosítható anyagok semmiképp ne kerüljenek a vegyes tárolóba
2019-08-16 |
...
A hulladékok szelektálása azt jelenti, hogy külön kukában gyűjtjük a keletkező papír, fém, üveg, illetve műanyag szemetet. A lényege, hogy az újrahasznosítható anyagok semmiképp ne kerüljenek a vegyes tárolóba. Van azonban pár dolog, íratlan szabály, amivel nem árt tisztában lennünk, nem mindegy ugyanis, hogy tiszta vagy szennyezett papírt dobunk-e például az erre alkalmas kukába. Dr. Csiba Anitával, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának adjunktusával beszélgettünk.

A papír feldolgozásánál fontos figyelembe venni tehát, hogy ne legyen szennyezett, ha például van egy pizzás dobozunk, a zsíros foltokat például el kell távolítani mielőtt a tárolóban landolna. Nem kerülhet a konténerbe műanyag füzetborító, mappa, fólia, kötözőzsinór, ragasztószalag.

Az üveg gyűjtésének két módja lehet: külön a fehéret és a színeset, vagy együtt mindkettőt, bár az utóbbi nem szerencsés. A fehér üveg körébe a tiszta, kiöblített, színezetlen üvegek tartoznak, de tükröt, ablaküveget, villanykörtét, kerámiát, porcelánt nem szabad ide dobni. A színes üvegekhez a zöld, barna, srága italos, parfümös, konzerves üvegek kerülhetnek, de fehéret lehetőleg ne dobjunk bele, ahogy a porcelánt vagy kerámiát sem tanácsos, az üvegekről pedig minden esetben távolítsuk el a fém kupakokat és a címkéket is.

Mivel a fémek gazdaságba való visszaáramoltatása jelentős energiamegtakarítást eredményez, így fontos ezek szelektív gyűjtése is. Ebbe a szemetesbe a fém csomagolódobozok és háztartási fémhulladékok kerülhetnek. Mindegyiket érdemes kidobás előtt kiöblíteni, ez főként az állateledeles dobozokra igaz.

A műanyagos kukába üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok kupakjait, különféle táskákat, csomagoló fóliákat dobhatunk. Fontos, hogy a tejes és gyümölcsitalos dobozokat mindig mossuk ki és lapítsuk össze. A műanyagos tárolóba ne dobjunk zsíros, olajos, szennyezett flakont, hungarocellt, nejlonharisnyát és egyéb műanyagnak ítélt szemetet.

Kiemelés:Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt