2019-10-02 |
...
A Szegedi Tudományegyetem Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztálya az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben másodszor rendezi meg újraélesztési rekordkísérletét. Felgyorsult világunkban egyre fontosabb baleset, vagy rosszullét kapcsán a minél gyorsabb és szakszerű elsősegélynyújtás. Egy hirtelen keringésmegállás esetén az elsősegélynyújtó fontossága és kimenetelt meghatározó szerepe vitathatatlan.

Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa az Európa Rádiónak elmondta, elkötelezettek azon a téren, hogy olyan segélynyújtókat képezzen, akik hatékonyan be tudnak avatkozni egy ilyen szituációban. A legfrissebb adatok szerint két és fél év alatt közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma az Országos Mentőszolgálatnál.

Míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak. Az eredmény mögött látható, hogy a féléves időszakban előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött, 2335-ről 4653-ra nőtt, vagyis a nagyobb esély nagyobb sikerszámot produkált.

Az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, amelynek része egyebek mellett a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, új szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátor térkép megalkotása és a laikusok számára indított „Hősképzés” szemléletformáló hatása is.

A mentőszolgálat október 3-án a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezése mellé áll, amikor egy rekordkísérlet kapcsán középiskolás diákokat kívánnak kiképezni az alapszintű újraélesztés lépéseire. Két éve is megtették ezt, akkor 982 főt oktattak erre. Terveik szerint idén 200 babán 2000 fő fog újraélesztést végezni. A kísérlet sikeressége esetén a rekordot hitelesítik is, mint az „Adott helyen egyszerre végzett legtöbb újraélesztési gyakorlatot”.

 

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt