Az etikai kódex megalkotásába sok szakembert vontak be, orvosokat, bioetikusokat és egyházi, köztük református professzort is. Végül arra jutottak, ha mindenkit nem tudnának ellátni, akkor a legfontosabb az, hogy minél több életet meg lehessen menteni
2020-11-27 |
A Magyar Orvosi Kamara titkára hozzáteszi: az intézkedésekkel egyébként elégedettek. Azonban a kórházakban már most is nagyon leterheltek az orvosok és a szakdolgozók, és ahogy Nagy Marcell fogalmaz, az orvosok elkezdhetik olvasgatni a kamara által tavasszal már kiadott etikai kódexet, ami abban próbál útmutatást adni az orvosoknak, hogy mit tegyenek, ha választaniuk kell a betegek közül, kinek segítenek, és kit hagynak meghalni. Nagy Marcellel, a Magyar Orvosi Kamara titkárával beszélgetünk.
2020-11-11 |
Szemészek, fogorvosok, pszichiáterek és háziorvosok is dolgoznak már covid osztályokon, annyira kevés az orvos, és olyan sok a beteg. A Magyar Orvosi Kamara szigorúbb járványügyi szabályokat javasol.
2020-11-06 |
Az országos adatok szerint van, ahol már elfogyott az első körös készlet az influenza elleni oltásból. A járványügy jelenleg 150–200 adag oltóanyagot bocsátott rendelkezésre praxisonként. Miskolcon nem tapasztalják a kiemelkedő érdeklődést - erről nyilatkozott rádiónknak Dr Breitenbach Géza miskolci háziorvos.
2020-11-04 |
A vakcinát ebben az évben nem csak a veszélyeztetett csoportokba tartozók - például idősek, egészségügyi dolgozók - kaphatják meg térítésmentesen, hanem mindenki. A koronavírus járvány miatt hozták ezt az intézkedést: mivel az influenza vírusa is a légzőrendszert támadja, akik erre megkapják a védőoltást, azoknál a tünetek jelentkezése esetén könnyebben kizárható ez a betegség. Az ingyenes vakcinákat már kiszállították a háziorvosi körzetekbe, és az ígéretek szerint folyamatos lesz az utánpótlás. Egy hajdú-bihari családorvos tapasztalatai szerint néhány hét alatt elfogy annyi oltóanyag, mint máskor egész szezonban.
2020-10-31 |
A fejlesztésnek köszönhetően felkészültebb, gyakorlottabb orvosok, szakdolgozók kerülnek az egészségügybe. Az orvostanhallgatóknak, szakdolgozóknak az „éles” vizsgálatok előtt lehetőségük van modern szimulációs eszközökön gyakorolni. Ma már szinte minden, a betegellátáshoz szükséges orvosi beavatkozás modellezhető és elsajátítható így.
0:00
0:00
2020-09-30 |
Szúnyogcsípés miatt fordulnak mostanában a leggyakrabban gyermekorvoshoz. Dr. Kántor Irén, alapellátó gyermekorvos rádiónknak elmondta: főként az okozza a problémát, amikor a laza gyermekbőrt a szem környékén csípi meg a szúnyog. Ez rendszerint csúnyán kezd el pirosodni és ijesztő látvány tud lenni. Ennek ellenére nem kell megijedni, mert egy kis antihisztaminnal könnyen lehet kezelni.
2020-07-25 |
Biztosítania kell a rendelőjében az elérhetőségeit, ha szabadságon van, akkor azt kell feltüntetnie a rendelője ajtaján, hogy ki az, aki helyettesíti – többek között erről is beszélt rádiónknak Csikós Péter. A nyíregyházi Egészségügyi Alapellátás igazgatója hozzátette: a vírusos időszak alatt lett kiemelten fontos, hogy telefonon vagy másik elérhetőségen keresztül kapcsolatba tudjon lépni a beteg a háziorvossal. Ha ez nincs meg, szabadon válthat orvost a beteg.
2020-07-22 |
A kijárási korlátozás enyhítését követően, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport, a korábban feltérképezett tanyavilágban ellenőrző körutat tett a hétvégén. A „Tanya-check” egyben felmérés is, melyben a munkatársak információt gyűjtöttek a járványveszély ideje alatt megszűnt munkahelyekről, egészségi és életminőségben történt állapotváltozásokról, a célzottabb segítségnyújtás érdekében.
0:00
0:00
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt