Az innováció és a technológia fejlesztése Magyarország felsőoktatásában elsődleges prioritás. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nagymértékben alakítja át az élet és a gazdaság sok területét, segít hatékonyabbá válni és megújulni egy olyan időszakban, amikor a technológia egyre nagyobb szerepet kap az életünkben. A Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program létrehozásával stratégiai együttműködést indított a Microsoft Magyarország vezető magyar egyetemekkel, így a Debreceni Egyetemmel is. A programot bemutató online rendezvényükön ismertették a debreceni fejlesztéseket.
Az alapítók úgy gondolták, hogy az utóbbi időben egyre fontosabbá vált a környezeti nevelés, ezért szakemberekre van szükség. Az alapdiploma megszerzése után az első évfolyamra az egész ország területéről több mint tízen jelentkeztek.
A Debreceni Egyetem Innovációs Központjának alapkőletételére került sor az intézmény Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjának területén, a Vezér utcán. A három szintes, több mint 5 ezer négyzetméteres alapterületű létesítmény a startupok, kutatócégek és az egyetemi élet fontos találkozási pontja lesz, az oktatás, a kutatás és a versenyszféra szereplőit gyűjti egy helyre. A központ várhatóan jövő év végére lesz kész.
Letették az alapkövét a Debreceni Egyetem Pilot Oltóanyag üzemének az intézmény Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában, a Vezér utcán. A létesítmény közel 8 milliárd forintból valósul meg, amelynek átadására várhatóan 2023-ban kerülhet sor.
A koronavírus járvány időszakában a Debreceni Egyetem iskoláiban elkezdődtek a szokásos nyári karbantartási, felújítási munkák. Így a Balásházy János Mezőgazdasági Szakközépiskola kollégiumának tetőtér beépítését is megkezdték. Az épület műszaki és energetikai korszerűsítése már két ütemben korábban megtörtént. Most pedig 195 millió Ft-ból augusztus végéig egy 155 fős, a mai kor követelményeinek megfelelő épületet alakítanak ki. Ezen kívül ebben az évben már új képzéseket hirdettek meg.
Az idei koronavírus okozta helyzet új kihívások elé állította a munkatársakat, akik úgy döntöttek, hogy online formában megtartják nyáron a kurzusokat. Június 8-tól egész nyáron keresztül 40 órás kiscsoportos foglalkozásokat tartanak.
A régióban számtalan lovasrendezvény van egész évben, és sokan foglalkoznak tenyésztéssel, illetve sportolással, ezért nagy igény volt az ilyen tudással rendelkező szakemberekre. A 17 hallgató az elméleti tantárgyak mellett rendezvények szervezésével is foglalkozott. Az idén az első helyes jelentkezések száma 15 %-kal emelkedett.
Hét országot, köztük Magyarországot, az USA-t és európai országokat vizsgálnak a munkatársak. Azt figyelik, hogy hogyan és mikor tetőződik, visszaesik, vagy hullámzik a járvány.
A járvány helyzet kihirdetésekor a Debreceni Egyetem könyvtárai is felfüggesztették a szolgáltatásokat. Most, az enyhítések során kilenc könyvtárból hatot korlátozott formában megnyitottak. Emellett a Zeneművészeti Karral közösen elindították a Lélekmelengető koncertek elnevezésű programjukat.
Lezárult az országos koronavírus szűrővizsgálat, melynek eredménye így reprezentatív lett. Országosan a meghívottak 67 százaléka, 10 ezer ember vett részt. A Semmelweis Egyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával indult országos, reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontos képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról.
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt