A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete 2017-ben hirdette meg hallgatói tehetséggondozó programját. A cél az volt, hogy a különböző karok diákjai a sporttudomány különböző aspektusait kutassák. Most azt a 25 hallgatót díjazták, akik témavezetőjükkel négy éve benne vannak a programban. Balogh László igazgatót hallják.
0:00
0:00
Korábban már többször is beszámoltunk róla, hogy megalakult a Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatakon. A fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Stumpf István a bejelentéskor úgy fogalmazott: a nemzet régi adósságát törleszti Sárospatak és a térség felé az egyetem létrehozásával.
0:00
0:00
2021-06-10 |
A Debreceni Egyetem medikus hallgatói folyamatosan segítettek a járvány időszakában, ezernél is többen vettek részt az önkéntes munkában. Még novemberben létrejött a Debreceni Egyetemen egy Kirendeléses Járványügyi Bizottság, a medikus karok dékánjai és a hallgatók közreműködésével, amely koordinálta a diákok munkáját. A hallgatók a mentőszolgálatnál, a kórházakban és az oltópontokon dolgoztak.
Foglalkozunk a középiskolásokkal, hiszen ők jelentik az utánpótlást az egyetem számára, és foglalkozunk a térség gazdasági szereplőinek – köztük a Nemzeti Oltóanyaggyár, Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár, illetve a MOL – humánerőforrás-igényeivel, így a vegyésztechnikusok képzésével is. Ennek a közös gondolkodásnak a mérföldköve a szerződésaláírás – hangsúlyozta Pintér Ákos általános rektor-helyettes.
A kötet több évtized kutatásának, tudományos munkájának eredménye. A világ mezőgazdaságának legfontosabb haszonnövényéről a legkorszerűbb ismereteteket és a múltját is bemutatja a szerző, aki ezúttal több szakembert is bevont a munkába. Elsőként Bács Zoltánt, a Debreceni Egyetem kancellárját hallják, aki az agrártudomány hagyományairól beszél Papp Beatrix hangképes összeállításában.
A Debreceni Egyetem Műszaki Kara és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ együttműködési megállapodást kötött. Az egyetem járműmérnöki alapszakán belül indul egy légi járművekre specializálódó másod évben választható gyakorlati oktatás, mellyel elsősorban a légi járművek javítását, karbantartását sajátíthatják el a hallgatók. Ehhez nyújt segítséget az Aeroplex tananyagokkal, szakmai gyakorlat biztosításával, az oktatásban való együttműködéssel, később pedig duális képzéssel.
Indul a Debreceni Egyetemi Bor Akadémia és Borklub, azaz a Debora. Az intézményhez tartozik a Mádi Borakadémia, ahol borokkal kapcsolatos kutatások folynak, illetve szálláslehetőséget is kínálnak turisták számára. Ezen kívül szakmai előadásokat, borkóstolóval egybekötött vacsorákat is tartanak. A járványhelyzet enyhülésével a DEBORA mindehhez várja az egyetemi polgárok mellett más érdeklődők csatlakozását is.
0:00
0:00
Már az ősi kultúrákban használták a gombákat jótékony hatásuk miatt. A Debreceni Egyetem munkatársai évek óta foglalkoznak funkcionális élelmiszerek fejlesztésével. A gombák pedig olyan alapanyagok, amelyek tele vannak hasznos hatóanyagokkal. Most az intézmény kutatói egy külső cég bevonásával különleges technológia alkalmazásával termékeket szeretnének fejleszteni.
A BSC Kerekasztal 9 szolgáltató szektort működtet a városban. A cél, hogy segítsenek a fiatalok oktatásában, képzésében, a tanagyag fejlesztésében, illetve versenyek szervezésében. A mai fiataloknak ugyanis másképpen kell látniuk egy szolgáltató cég működését és lehetőségét.
A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja a külföldi és hazai mentések, adományosztások, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába. Két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a hallgatók a „különleges” körülmények, katasztrófa és háborús helyzetek között végzendő orvosi és egészségügyi munkát. Ebben az évben a pandémia miatt online formában zajlik az oktatás, így a gyakorlati képzések is, amelyek újabb ötleteket kivitelezésére késztette a munkatársakat.
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt