A koronavírus-járvány a zeneoktatás területén is nagy változásokat hozott. A művészeti tevékenység virtuális formáinak megjelenését, hatását illetve a kultúrafogyasztás új szokásait vizsgálták a Debreceni Egyetem szakemberei. A kutatás ősszel indult azzal a céllal, hogy feltérképezzék azokat a kreatív, a tanulók aktivitását elősegítő módszereket, melyek eredményesen beépíthetők a korszerű művészetoktatási rendszerbe
A máskor is népszerű nyári nagyrendezvénynek most különös hangsúlyt ad, hogy a járvány miatt két éve nem volt Magyarországon ilyen volumenű könnyűzenei programsorozat. Idén négy napon keresztül több száz koncerttel és egyéb lehetőséggel – például a Job Streettel, a Civil Faluval vagy a Campus Art kínálatával - várják a vendégeket a szervezők. A megnyitón készült összeállításunk.
Idén újra megrendezik a Kárpát-medence református ifjúságának találkozóját, a Csillagpont Fesztivált. A rendezvénysorozatnak immár hagyományosan Debrecen, az egyetem Böszörményi úti campusa ad otthont július 27-e és 31-e között.
0:00
0:00
2021-07-24 |
A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a daganatos betegek 3400 négyzetméteren a legmodernebb körülmények között kaphassák meg kezelésüket. Az intézményben 2 modern, kiemelkedő technikai felszereltségű lineáris gyorsító működik, melyek segítségével nagy pontossággal tudják kezelni a daganatot. Az intézetben évente mintegy 2 ezer új daganatos járó- és fekvőbeteget kezelnek.
Egy tanulmány szerint még mindig kevés azoknak a diákoknak a száma, akik fogyatékkal élnek, és továbbtanulnak. A felvételinél pedig kompenzációs pontot is kapnak ezért. A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának Iránytű programja már a középiskolások számára is információt nyújt az intézmény lehetőségeiről, a felvételt nyert hallgatókat pedig évek óta folyamatosan segíti. A központ 250-300 diákkal van kapcsolatban, de legalább ennyi azok száma, akik nem fordulnak segítségért.
Idén megrendezik a debreceni Campus Fesztivált. Tavaly a pandémia miatt elmaradt a nagyszabású rendezvény, de most, szinte egyedüli fesztiválként megszervezik az elsősorban fiataloknak szóló egy hetes programsorozatot. Az idei fesztivál részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be.
2021-07-15 |
Ez a különleges mikroszkóprendszer az első és egyetlen az országban, amely 3D-s látásmódot és úgynevezett OCT képalkotást biztosít az orvosok és a beavatkozást végző munkatársak számára. A 150 millió Ft-os rendszer lényegesen biztonságosabban használható a retina, a szürkehályog és a szaruhártya műtétek során.
A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán megkezdődött a modellváltás előkészítése. Mindezt az indokolta, hogy az oktatásnak és a kutatásfejlesztésnek egyre inkább piaci alapon kell működnie. Augusztus 1-jétől alapítványi formában, de vállalkozói területre kerül a kar. Ez adta az apropóját, hogy a napokban partnertalálkozót szerveztek, illetve kihelyezett tanszéket hoztak létre a KITÉ-vel.
A Debreceni Egyetem Informatikai Karának munkatársai idén is megszervezik hagyományos nyári táboraikat. Júliusban és augusztusban összesen 3 tábort indítanak különböző témakörökben és korosztályok számára. Eddig 60 körüli a jelentkezők száma, de még várják a programozás iránt érdeklődő fiatalokat. Jelentkezni a kar honlapján lehet.
Az Ironheart kutatócsoport, és hálózat - mely az Európai Unió támogatásával működik a Debreceni Egyetemen - befejezte 4 éves programját. A program célja a betegek szolgálata mellett a fiatal kutatók hivatásának elindítása, gondozása, valamint az ér- és szívbetegségek új megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárása volt. A 11 kutatócsoport alkotta konzorciumban 130-nál is több munkatárs dolgozott, és körülbelül 100 publikáció készült. Emellett egyedülálló az a gyógyító munka, amelyet egy különleges molekula segítségével értek el.
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt