Az előző félévben csaknem 1500-an hallgatták a párkapcsolatról, önismeretről és családról szóló előadásokat. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány és a Debreceni Egyetem közös sorozatának új részében többek között olyan neves előadókkal találkozhatnak az érdeklődők, mint Pál Ferenc, Kádár Annamária, Pécsi Rita vagy Balogh Klára. Az előadások a hittudományi egyetemen lesznek és idén is nyitottak és ingyenesek minden érdeklődő számára.
2020-02-27 |
A Magyar Országgyűlés február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát hogy vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét. Jelen korunk egészségügyi szakdolgozói a ma Kossuth Zsuzsannái.
2014 óta minden év február 19-én adják át a "Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíj" elismeréseket. Ezúttal is 8 ápolási területen tevékenykedő szakdolgozó évtizedes munkásságát ismerték el.
2001 óta segíti a Debreceni Egyetem programja a hallgatókat, hogy a tanulás mellett mentálisan is kapjanak támogatást. Az intézmény Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja egyéni és csoportos tréningeket tart a diákok számára, segíti a fogyatékkal élőket, az utóbbi években pedig a dolgozókat is. Új programjuk az Iránytű, amellyel a pályaválasztás előtt álló középiskolások számára szerveznek beszélgetéseket, és a nagy számú külföldi hallgatókkal is foglalkoznak a közeljövőben.
0:00
0:00
Töprengés, biztatás, bizakodás, hogy együtt értelmezve a világot: egyre többet értünk belőle, s egyre többekkel mondhatjuk el egymásnak: értünk. És persze rádöbbenünk végre, hogy mi, együtt tehetjük a legtöbbet magunkért, ÉRTÜNK. Így jellemzi a 2019-ben Sajóvámoson elindított előadássorozatot Pankucsi Márta főszervező, jogász-szociológus, a Miskolci Egyetem egykori tanára.
2020-02-19 |
Megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a Most Élsz Egyesület közös kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására. A cél az, hogy közös kutatás-fejlesztési projekteket valósítsanak meg az autizmus témájában, az egészségügyi és szociális téren dolgozó szakemberek pedig megismerjék a legújabb módszereket. Az együttműködésnek köszönhetően az autizmussal kapcsolatos újabb kutatási eredmények, diagnosztikai és terápiás eljárások is elérhetővé válhatnak, így a betegséggel küzdők korszerű ismereteken alapuló segítséget kaphatnak.
A férfiak szerepvállalásáról a csecsemőgondozásban, a megváltozott felvételi követelmények, a kisgyermeknevelői hivatás kihívásai – többek között ezekről a témákról tanácskoztak a szakma képviselői a közelmúltban a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán.
2020-02-12 |
Kínai szakirány indul szeptembertől a Károli Gáspár Református Egyetemen. A képzésre érettségivel lehet jelentkezni. Nem előfeltétel a nyelvtudást, hiszen a kezdetektől tanulnak majd nyelvet. A szakra február 15-ig lehet jelentkezni. A részletekről Apatóczky Ákost, a Károli Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetének egyetemi docensét kérdeztük.
2020-02-12 |
Február 15-ig, szombat éjfélig lehet jelentkezni egyetemre, főiskolára. A szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre a felvi-hu-n nyújthatók be a kérelmek. A Miskolci Egyetem hét karon várja a tanulni szándékozókat. Minderről Jakab Nórával, a Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettesével beszélgetünk.
2020-02-10 |
Újabb borsod megyei kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű általános iskolásoknak segítenek egyebek mellett a tanulásban a miskolci egyetemisták. A „Tanítsunk Magyarországért” elnevezésű programban indított kurzusban résztvevő hallgatók játékos feladatok során ismerkedtek meg leendő általános iskolás mentoráltjaikkal. A boldvai általános iskola az indulásától részt vesz a programban. Az országos program koordinátora Borsod megyében a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara.
2020-02-08 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt