A Debreceni Egyetem Főépületben létrejött az a Konfuciusz Intézet, melyet a felsőoktatási intézmény a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetemmel közösen alakított ki a kínai nyelv oktatása, valamint a kínai kultúra népszerűsítése és megismertetése céljából. Az oktatás már ebben a tanévben elkezdődött anyanyelvi tanárok segítségével. Az intézetbe 40 magyar és külföldi diák iratkozott be. Az egyetem korábban 50 együttműködést alakított ki kínai intézményekkel, gazdasági szereplőkkel és pénzintézetekkel. Ennek köszönhetően már 300-nál is több kínai diák tanul Debrecenben.
A Debreceni Egyetemen is megalakult a Területi Innovációs Platform. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal budapesti és 5 vidéki egyetemmel köt megállapodást, a debreceni intézmény a második a sorban. A cél, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs szereplők közötti együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására.
A kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ csapata nyerte meg az immár hetedik alkalommal meghirdetett PénzSztár verseny Borsod - megyei selejtezőjét A megmérettetés helyszíne a Miskolci Egyetem volt. A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a középiskolás fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában bővítse tudásukat és olyan kompetenciákat fejlesszen, melyek a 21. században szinte nélkülözhetetlenek- mondta el rádiónknak Kerekes György a Pénztásversenyközpont igazgatója.
2019-11-14 |
Szív- és érkutatási konferenciát tartottak a Debreceni Egyetem Szív- és Érkutatási Kiválóságközpont eddig elért eredményeiről. Az Ironheart program 2016-ban indult azzal a céllal, hogy új laboratóriumi módszereket és új gyógyszereket vezessenek be. A kutatásban 11 kutatócsoport 130 embere vesz részt, köztük fiatal debreceni tudósok is. A rip. Budai Lilla.
0:00
0:00
Az idén is megtartotta Debrecen város önkormányzata és a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az ipar napjai elnevezésű közös rendezvényét. A találkozón a Műszaki Kar képzési és kutatási elképzeléseit, valamint a város gazdaságfejlesztési terveit ismerhették meg az érdeklődők, amelyen átadták a Beckhoff laboratóriumát is. A kétnapos program keretében a Műszaki Kar Aulájában csaknem 50 cég mutatkozott be, elsősorban a képzésben együttműködő ipari partnerek, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak a hallgatóknak, akik végzés után gyakran ennek köszönhetően találnak helyet a munkaerőpiacon.
0:00
0:00
Idén is látogatottsági rekordot döntött a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje. Több mint negyvenezren keresték fel az intézményt, tízezerrel többen, mint tavaly. A nagy látogatottság új kihívás elé is állítja a dolgozókat, hiszen nemcsak a látogatási szabályokat kell újra gondolni, de egy új bejárati épület is szükségessé vált. Németh Anikó igazgató az Európa Rádió kitekintő című műsorában elmondta, a tervek szerint ez jövőre meg is valósulhat.
2019-11-11 |
Ezúttal is több száz 50 és 85 év közötti hallgató ül be az előadásokra a Kollégium Oratóriumában. Az elmúlt évekről és az aktuális félévről az akadémia vezetőjét Vitéz Ferencet kérdeztük.
2019-11-08 |
Úgy tűnik, mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga megléte az egyetemi felvételihez. Erről a kormány 2014-ben döntött, és még fél éve is úgy tűnt, tartják magukat az elképzeléshez. Kedden Scanda Tamás - a felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül. Az ügyben megkerestük Rozgonyi Zoltánt, a Nyelvtudásért Egyesület elnökét, aki azt mondja, egyetért a döntés időleges felfüggesztésével, de szerinte meg kell teremteni a közoktatásban a feltételeit annak, hogy a diákok valóban el tudjanak jutni a nyelvvizsgáig.
2019-11-08 |
Koszorúzással emlékezett elődintézménye egykori névadójára, gróf Tisza István miniszterelnökre halálának évfordulóján, október 31-én a Debreceni Egyetem. A főépület előtti téren álló Tisza-szobornál helyezték el virágaikat az intézmény vezetői. Tisza Istvánra Pintér Ákos az egyetem általános rektor-helyettese emlékezett, majd az egykori miniszterelnökre mint katonára Szloszjár Balázs dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka emlékezett vissza.
Hat új, orvosbiológiai kutatásra használható műszert vásárolt a Debreceni Egyetem. A 885 millió forintos Európai Uniós forrásból beszerzett műszerek közül 4 Debrecenben, egyet Pécsen, egyet pedig Szegeden fognak használni. Ezáltal Közép-Európában olyan egyedülálló műszerpark jött létre, aminek segítségével a sejtekben fontos szerepet játszó molekulákat tudják megvizsgálni.
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt