Április 9. a Földrajz Éjszakája. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a geográfia fontosságára. A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának oktatói, a „mínuszvadászok” idén annak járnak utána, hogy a Magyarországon, a Bükk-fennsíkon mért leghidegebb hőmérséklet -a 35, 5 Celsius fok- hogyan és miért éppen itt alakult ki, miért zuhan a hőmérséklet 20 perc alatt 25 fokot, illetve azt is megtudhatjuk, hogy mik azok a töbrök, amelyek szerepet játszanak ezeknek a hőmérsékleti rekordoknak a kialakulásában. A részletekről Dr. Dobos Endre egyetemi docenssel beszélgettünk.
2021-04-11 |
A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának munkatársai immár 10. alkalommal szervezik meg szakmai napjukat. A járványhelyzet miatt az esemény online zajlik, melynek során 30 cég mutatkozik be és ezernél is több hallgató részvételére számítanak. A cél, hogy a diákok gyakornoki és ösztöndíj lehetőséget találjanak ezzel is segítve tanulmányaik befejezése után a könnyebb elhelyezkedést. Ezen a szakmai napon előadások hangzanak el, a chat szobákban beszélgetések zajlanak
Évek óta rendezi meg az egyetem Műszaki Kara Debrecen városával az Ipar napjai Debrecen című konferenciáját, amelyet az idén a vírushelyzet miatt online térben tartanak március 31-én és április 1-jén. Ez a város, a cégek és a Műszaki Kar számára is fontos találkozás, ugyanis a vállalatok bemutatkoznak, ismertetik fejlesztéseiket, illetve, hogy milyen szakemberekre számítanak.  Idén több mint 30 cég vesz részt a konferencián. Ugyanakkor a kar tanszékei is ismertetik kutatásaikat, a hallgatók pedig lehetőséget szereznek gyakornoki posztokra, később állásajánlatokra.
Egy Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzemet és a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának épületét hozzák létre az intézmény Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában. A cél, hogy az oktatási és kutatási feladatok mellett a kisszériás gyógyszer- és táplálékkiegészítő-gyártását is felvállalja.
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik, amelyhez hagyományosan a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár is csatlakozik évről évre különböző programokkal. Hagyománnyá vált, hogy az Élettudományi Könyvtár üvegfalára a hallgatók és olvasók felírják kedvenc verseiket, versrészleteiket. A jelenlegi helyzetben, a korlátozások miatt azonban ez nem megoldható.
A Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tanszékének szakemberei évek óta foglalkoznak tejkutatással, most azonban egy olyan pályázatra készülnek, amely során a magyar fajták esetében vizsgálják az úgynevezett A2-es tej előfordulását. Az ebben megjelenő génnek köszönhetően ugyanis nem termelődik olyan fehérje, amely gyulladást okozhat az emésztőrendszerben, így a fehérje érzékenyek is fogyaszthatják. A cél éppen ezért a fajtán belüli szelekcióval az A2-es tej termelése.
0:00
0:00
Következő összeállításunkban erről, valamint a közel 500 éves múltra visszatekintő intézmény diákéletéről hallhatnak. Először Enghy Sándor professzor, a teológia rektora beszél intézményük képzési palettájáról.
2021-03-27 |
A Debreceni Egyetem Informatikai Kara évek óta szervez szakköröket leginkább középiskolás diákok számára, amelynek célja az informatika népszerűsítése. Az idén online formában tartják meg, és három szakkört indítanak a különböző tudású, felkészültségű tanulók számára. A szakkörök most pénteken kezdődnek és a tanév végéig tartanak.
Az Erasmus pályázatra március 31-ig lehet jelentkezni, aki gyakorlatát szeretné külföldön tölteni, az két héttel a kezdés előtt jelentkezhet az ösztöndíjra. Eddig nagy az érdeklődés a program iránt, ugyanis a hallgatók szeretnének a járvány után utazni, kimozdulni. A cél, hogy az egyetemen végzett diákok 20 %-ka vegyen részt mobilitás programon.
2020 óta követelmény az emelt szintű érettségi a továbbtanuló diákok számára, ezért a kar 3. alkalommal indította el a képzést online formában. Így távolról, sőt a határon túlról is bekapcsolódtak az előkészítő oktatásba a tanulók, most több mint kétszázan. A diákokat egyetemi oktatók és középiskolai tanárok segítik heti rendszerességgel.
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt