Idén több mint 2 ezren nyertek felvételt a Miskolci Egyetemre - derül ki a július 23-án közzétett ponthatárok első értékeléséből. Emelkedett a mesterképzésekre és az osztatlan képzésekre bejutók száma. A továbbtanulni szándékozók körében a legnépszerűbb szak többek közül a jogász, az ápolás és betegellátás, valamint a gyógypedagógia-képzés volt - mondta el rádiónknak Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes.
2020-08-02 |
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem hitéleti szakjaira a korábbi évekhez hasonló számú hallgató jutott be idén a felsőfokú általános felvételi eljárásban. A tanító képzésre azonban az átlagosnál jóval kevesebben jelentkeztek és kerültek be. Ez nem intézményi sajátosság, hanem országos tendencia, ami részben az emelt szintű érettségi követelmény bevezetésének tudható be. A szeptembertől induló szakokra még pótfelvételivel is várják a fiatalokat, és ezúttal államilag finanszírozott helyekre is lehet pótlólag jelentkezni.
2020-08-02 |
Mivel a bérleti díjak csökkennek, az utóbbi években soha ilyen jó helyzetből nem várhatták a hallgatók a tanévet. Idén a ponthatárok kihirdetésének hetében 38 százalékkal több keresés volt az albérletekre, mint tavaly ilyenkor - mondják, hozzátéve: a bérleti díjak csökkenése miatt nemcsak a friss hallgatók keresnek albérletet, hanem a régebben albérletben élők is.
2020-08-01 |
A lakosság körében végzett online kutatásban egyebek mellett az összezártság hatásairól kérdezték az embereket, mennyire kellett átszervezni a tevékenységüket, közösségi kapcsolataikat és munkájukat. Kutatásaik eredményét egy online-kötetben foglalták össze. Dr. Szabó-Tóth Kinga a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese, és az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetője a vendégünk.
2020-07-30 |
Az országos számokhoz viszonyítva a legutóbbi években jelentősen növelte jelentkezési arányát a Debreceni Egyetem, és ezt a pozíciót az idén is sikerült megőrizni. Az egyetemet csaknem nyolcezren jelölték meg az első helyen, így az továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. Az általános felvételi eljárás során több mint 6100 hallgató kezdi meg szeptembertől a tanulmányait. A legnépszerűbb a Gazdaságtudományi, a Bölcsészettudományi és az Informatikai Kar.
Az egyetemi sportklub előtt álló szezonról, a feladatokról, a szakosztályokat érintő aktualitásokról, a feljutó csapatokra váró kihívásokról, valamint a szakosztályokat kiszolgáló szervezeti egységek tevékenységéről is szó volt a kétnapos rendezvényen.
Idén 7. alkalommal rendezi meg hagyományos kutatótáborát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Augusztusban 100, nagyrészt középiskolás diákot várnak, akik különleges kutatásokat végezhetnek, közben pedig megismerik a kart és a végzés utáni lehetőségeket. A cél, hogy minél több diák jelentkezzen a különböző szakokra.
Július 1-jétől Csont István, a Debreceni Egyetem hallgatója a hallgatói önkormányzat új elnöke, aki informatikus-könyvtáros szakon végzett, most néprajz szakon tanul, évek óta az önkormányzat tagja, majd elnök-helyettese volt. A cél továbbra is a 25 ezer hallgató érdekképviselete és a hagyományos rendezvények szervezése, de néhány új programot is szeretne megvalósítani.
Idén először a már ismert fejlesztőpedagógus, drámapedagógia és család- és gyermekvédelmi szakok mellett a roma társadalomismeret szakra is várják a jelentkezőket július végéig.
2020-07-12 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt