Az erőszak sosem indokolható
Számtalan oka lehet annak, hogy a nők nem lépnek ki egy erőszakos kapcsolatból
2019-10-04 |
...
Október 2-án volt az erőszakmentesség világnapja. Ehhez kapcsolódva nagyon sok újságcikk, megmozdulás született, ami arra irányította rá a figyelmet, hogy az erőszak sosem indokolható, és hogy el kell utasítanunk a fizikai és lelki bántalmazás minden formáját. A családon belüli erőszakról például a köztudatban nagyon sok tévhit él. Ezek a tévhitek sokszor megbénítják mind az áldozatok segítségkérését, mind az ismerősök és az intézmények beavatkozását.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke az Európa Rádiónak korábban elmondta, ezek a tévhitek csaknem kivétel nélkül az áldozatot teszik felelőssé a bántalmazó erőszakos viselkedéséért. A valóság azonban ennek igen ritkán felel meg: az elkövetőt ismerősei és tágabb családja sokszor rendes, jóravaló embernek ismeri, ezért, ha az áldozatok beszélni kezdenek, gyakran senki sem hisz nekik.

Számtalan oka lehet annak, hogy a nők nem lépnek ki egy erőszakos kapcsolatból. Például sokan azzal áltatják magukat, hogy amikor éppen nem történik bántalmazás, akkor boldogan élik a mindennapokat, és a szerelem majd megváltoztatja a bántalmazót. A szégyenérzet és a bűntudat is szerepet játszik abban, ha egy nő eltűri, hogy a férje bántalmazza, ráadásul sok nőnek nincs önbecsülése, vagyis úgy hiszi, úgysem találhat ennél a kapcsolatnál jobbat.

A leggyakrabban félelemből nem cselekszenek, hiszen sok esetben a férfi gyilkossággal fenyegetőzik, ha kilátásba kerül a szakítás gondolata. Vannak, akik beletörődtek abba, hogy a férfi az erősebb, és nem hiszik, hogy változtatni tudnának ezen a helyzeten. Az anyagi függés pedig szinte minden esetben fennáll.

 

 

 

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola