2022. március 14-én volt nyolc éve, hogy Magyarország kormánya aláírta az Európa Tanács áldozatvédő dokumentumát, az Isztambuli Egyezményt. A Nőkért Egyesület az évforduló kapcsán akkor, egy videót osztott meg közösségi oldalán, melyben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az aláírást követően a kormány nemhogy nem illesztette be a magyar jogrendbe a dokumentumban foglaltakat, de 2020-ban el is utasította azt.
2023-01-25 |
A miskolci városvezetés által létrehozott kezdeményezés célja, hogy egy kitűnően használható rendszert hozzon létre a kapcsolati erőszakban élők megsegítésére. Szeretnének egy cselekvési tervet kidolgozni, ami abban segítené az áldozatokat, hogy ne az utolsó pillanatban keljen őket kimenekíteni helyzetükből. A részletekről a munkacsoport vezetőjét, Sándor-Lenkei Aidát hallják.
2021-07-09 |
Telefonos alkalmazás segíti a kapcsolati erőszakban élőket. A Bright Sky applikációval veszélyhelyzetben, akár azonnali segítséget lehet kérni a szakmai szervezetektől és a hatóságoktól. Az alkalmazás az áldozatok, és a közvetlen környezetükben élők számára ad egy olyan technológiai eszközt, ami könnyen elérhető és hasznos információkat tartalmaz a kapcsolati erőszakról, valamint a segítségkérés fajtáiról. Fontos, hogy az applikáció segíthet felismerni azt is, ha valaki ilyen kapcsolatban él – ezt mondta rádiónknak Doszpoly Orsolya a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője.
2021-05-13 |
Szeptembertől, megjelenhetnek az iskolaőrök azokban az intézményekben, ahol kérték. A szakmai szervezetek tiltakoznak az iskolaőrség ellen. Szerintük az iskolai agresszió megfékezésére hatékonyabb lenne a megelőzés és minél több szakember bevonása. Több javaslatot is tettek az iskolaőrség bevezetése helyett. Kétszáz tanulónként szükség lenne egy iskolapszichológusra, aki mindennap ott van az iskolában. Több fejlesztőpedagógus és gyógypedagógus dolgozhatna a hátrányos helyzetű térségekben. A pedagógiai képzésben tanítani a jövendőbeli pedagógusoknak a konfliktuskezelést. A Miskolci helyzetről Molnár Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pedagógus szakszervezet elnöke számolt be.
2020-07-22 |
Egyre többször jelenik meg a híradásokban az iskolai erőszak. A napokban rádiónk is beszámolt arról, hogy a tanárokat érő erőszakos cselekmények elkerülése végett a tantermi nyitottság programját vezeti be a Debreceni Szakképzési Cetrum. Vajon mennyire jelenthet megoldást az ilyen esetek visszaszorítására, ha a tantermek ajtaján üvegablak van? Ennek kapcsán kérdeztük a jelenségről Dr. Pataky Nóra gyermekpszichológust.
2020-02-21 |
Október 2-án volt az erőszakmentesség világnapja. Ehhez kapcsolódva nagyon sok újságcikk, megmozdulás született, ami arra irányította rá a figyelmet, hogy az erőszak sosem indokolható, és hogy el kell utasítanunk a fizikai és lelki bántalmazás minden formáját. A családon belüli erőszakról például a köztudatban nagyon sok tévhit él. Ezek a tévhitek sokszor megbénítják mind az áldozatok segítségkérését, mind az ismerősök és az intézmények beavatkozását.
2019-10-04 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola