Az ünnepi asztal nem kutyáknak való
Még akkor is, ha a kutya sóvárgó szemekkel kunyerál egy aprócska falatért
2019-12-10 |
...
Hamarosan itt a karácsony, nagyon sokszor kutyusunknak, cicusunknak is jut egy-egy falat az ünnepi asztalról. Ez veszélyes is lehet, hiszen vannak kifejezetten olyan ételek, amelyeket tilos állatainknak adni.

Előfordul az is, hogy kutyánk „kiszolgálja magát”, és az elől hagyott szaloncukrot habzsolja be csomagolással együtt. A csokoládét bizony távol kell tartani a négylábúaktól. A kakaó ugyanis stimulálja az idegrendszert és a szívet, túlmozgást, hányást, hasmenést, megnövekedett pulzust, rohamokat, remegést, vagy akár halált is okozhat.

Bár a karácsonyi sütemények megfelelő jutalomfalatnak tűnhetnek a kutya számára, mégis tiltólistások, még akkor is, ha cukormentesek. Ezekben a süteményekben a fő édesítőszer a nyírfacukor, melynek fogyasztása a kutyáknál hirtelen vérnyomáscsökkenést eredményez, mely a veszélyesen alacsony határokat súrolja.

Még akkor is, ha a kutya sóvárgó szemekkel kunyerál egy aprócska falatért, meg kell állni, hogy etessük az ünnepi asztalról. A zsíros ételek betegséget okozhatnak, a pulyka vagy csirke csontok pedig sérülést a belső szervek falán, vagy bélelzáródást. A maradékkal etetés kiválthat hányást, hasmenést, a zsíros ételek ezenfelül a hasnyálmirigy megbetegedését eredményezhetik.

Hogy mire figyeljünk oda ilyenkor, és hogy télen hogyan tápláljuk kedvencünket, arról Sebő Ottót, a makói Kisállat Ambulancia állatorvosát kérdeztük az Európa Rádió Kitekintő című műsorában.

 

Kiemelés:Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt