Ám az ünnep eredete korábbra nyúlik, hiszen már 1956 júniusában is megtartották, a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. Mintául a Szovjetunió szolgált, ahol 1955-től kezdve ünnepelték a lírát.
2021-04-11 |
Április 11. Debrecen város napja. 1693-ban ezen a napon adományozta I. Lipót Debrecennek a szabad királyi városi címet, melyet 1715-ben ratifikáltak. Mindez meghatározta a város életét és fejlődését. Papp Beatrix a riportere következő beszélgetésünknek, mely Debrecen múltjáról szól.
2021-04-10 |
Sok változáson mentek keresztül a húsvéti szokások is, az urbanizáció és a társadalom átalakulásának hatására. Még ma is locsolkodunk és izgatottan tanulják gyermekeink a locsoló verseket, de mit is kapunk ajándékba? Meglepő hogy hagyományaink mai napig mennyire élnek és milyen irányba változnak. Újra szokásba jött a tojásfestés és a versek tanulása is. Az elkövetkező percekben Dobák Judit miskolci kulturális antropológussal beszélgettünk a húsvéti szokások változásairól.
2021-04-06 |
Van-e értelme a szenvedésnek? Mit jelent nagypéntek üzenete a koronavírus-járvány harmadik hullámának legnehezebb napjaiban? Máté-Tóth András valláskutatóval, az MTA doktorával beszélgetünk nagypéntek apropóján.
0:00
0:00
2021-04-04 |
A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége a járványhelyzet miatt úgy határozott, hogy továbbra is szünetel minden személyes jelenléttel járó gyülekezeti alkalom és összejövetel.
2021-03-31 |
Közeledik a húsvéti ünnepkört megelőző nagyhét, ami a keresztyének számára a virágvasárnappal kezdődik. Virágvasárnap a keresztyének azt ünneplik, hogy Jézus a halála előtti napokban bevonult Jeruzsálembe. Hangóné Birtha Melindát a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztorát hallják.
0:00
0:00
2021-03-27 |
Húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. Az ünnephez számos magyar népszokás is kapcsolódik, a következő percekben ezekről beszélgetünk Darmos István néprajzkutatóval.
0:00
0:00
2021-03-23 |
Hosek Éva több mint húsz éve dolgozik a Bethesdában. Úgy érzi a helyén van, ma sem választana magának más szakmát, mint az ápolást. Munkája során vannak nagyon nehéz pillanatok, például amikor egy gyógyíthatatlan beteg gyermek szüleivel kell beszélnie, de sok nagyon szép és felemelő pillanat is van, főleg amikor gyógyultan távozik valaki az intenzív-osztályról.
0:00
0:00
2021-02-21 |
Idén igazi farsangi mulatságot nem lehetett tartani, azonban sok iskolában, így a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskolában is osztályszinten rendezték meg a mulatságot. Ezúttal a farsangi rendezvényeken csak azok a gyerekek lehettek jelen, akik egyébként is egy légtérben tanulnak. A gyerekek is picit belefásultak már a járványügyi szabályokba, ezért is öröm volt látni a folyosón és a tornateremben a boldog arcokat – mondta el rádiónknak Hegyesi Károly a tanintézmény igazgatója. Összeállításunkban az iskola tanárait és diákjait kérdeztük a farsangi élményeikről.
2021-02-17 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt