Ökumenikus Istentiszteletet és Ünnepi Közgyűlést tart Szatmárcseke Község Önkormányzata és a Kölcsey Társaság január 19-én, a Magyar Kultúra Napján. A református templomban Fekete Károly református püspök és Ternyák Csaba római katolikus érsek hirdet majd igét. Az ünnepi közgyűlésen Bereményi Géza, Kossuth-díjas író veszi át a Kölcsey Társaság díját.
2020-01-16 |
Liszkai László, aki a borsod megyei Novajidrányban él is ilyen szakmát követ, mégpedig kamionos. Hosszú ideig van úton, most azonban szerettei körében töltötte a karácsonyt és tölti a szilvesztert is.
2019-12-31 |
Ha magról nevelünk egy fenyőfát, három év alatt csak néhány centis lesz. Egy másfél-két méteres fenyő átlagosan 12 éves. Magyarországon főleg az Őrségben és Zalában vannak a legnagyobb fenyőfa termesztők, de az Északi-Középhegységben is találhatóak szép számmal. Bár elég fenyőfa van hazánkban, bizonyos fajtákat Dániából és Németországból importálnak, míg hazai lucfenyőket Olaszországba és Ausztriába exportálnak. A klímaváltozás azonban valamennyi fenyőfa termesztését meg fogja nehezíteni a jövőben. A további részletekről Orlóci Lászlót a Magyar Díszkertészetek Szakmaközi Szervezetének elnökét kérdeztük, akitől tippeket is kérünk arra, hogy hogyan maradhat minél tovább szép a karácsonyfánk.
2019-12-24 |
Hamarosan itt a karácsony, nagyon sokszor kutyusunknak, cicusunknak is jut egy-egy falat az ünnepi asztalról. Ez veszélyes is lehet, hiszen vannak kifejezetten olyan ételek, amelyeket tilos állatainknak adni.
2019-12-10 |
Ma van a reformáció emléknapja - a protestáns közösségek ezt ünneplik. Mindettől függetlenül már Magyarországon is egyre többen ünneplik a Halloweent, azonban ez nem vallási ünnep - emlékeztet Máté-Tóth András valláskutató, aki szerint épp ezért nem is kell rosszallóan figyelni ennek a játékos szokásnak a hazai terjedését. Arra mindenképp jó, hogy a saját ünnepeinket, szokásainkat újra megtaláljuk, és a valláskutató szerint az elmagányosodó társadalmunkban minden lehetőséget meg kell ragadni arra is, hogy találkozzunk egymással. Az egyébként katolikus valláskutató október 31-én eredetiben olvassa Luther Márton gondolatait, így emlékszik a reformáció kezdetére.
2019-10-31 |
II. Rákóczi Ferenc hamvaival 1906. október 27-én indult el a vonat, hogy hazai földben temessék újra. A 113. évforduló emlékére a miskolci Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület a Miskolci Galériában ad ünnepi műsort október 29-én. Itt hangzik el Dr. Gyulai Éva történész-muzeológus RÁKÓCZI HAZATÉR című előadása is. Vendégünk Kardos Katalin, az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület elnöke.
2019-10-24 |
Az Európai Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére 2003 óta rendezik meg október 25-én a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. Ebből az alkalomból a Nyíregyházi Törvényszék számos program lehetőséget kínál a középiskolai tanulmányokat végző diákok számára. Hétfőn a Széchenyi István Szakközépiskola tanulói ismerkedhettek meg a törvényszék impozáns épületével, és a relikviák kiállítással, csütörtökön polgári perszimulációra várják a Krúdy Gyula gimnázium tanulóit – tájékoztatta rádiónkat Sterné dr. Deák Andrea a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.
2019-10-24 |
Október 23-a az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk. Egy zenemű pedig már az első napoktól összefonódott az 1956-os forradalommal az egész ország számára, pedig nem is erre az alkalomra íródott.
2019-10-23 |
Még néhány napig lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség utazási pályázatára. Az online pályázati adatlapok beérkezésének határideje október 1-e. A Rákóczi szövetség idén is meghirdette nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó utazási pályázatát. A program célja, hogy a Kárpát-medencei magyar középiskolások ellátogassanak legalább egy határ átlépésével egy másik ország magyar középiskolájához, és ott közösen ünnepeljenek október 23-án.
2019-09-30 |
A Mezőtúr-Belvárosi Református Nagytemplomban szeptember első vasárnapján ünnepi istentiszteletre várták a híveket. A Mezőtúri Református Kollégium 490. tanévnyitó ünnepségén hálát adtak az általános iskolások számára elkészült új tornateremért és a Mezőtúri Református Látogatóközpontért, ahol megújult a Belvárosi Református Nagytemplom, a Református Gimnázium Díszterme és az Ókönyvtár épülete is. A hálaadó istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét. Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese köszöntötte a jelenlévőket, és Mihalina László, a gyülekezet lelkipásztora ismertette a felújítási munkálatok részleteit.
2019-09-06 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt