Hogyan lehet valaki véradó?
egy év alatt egy személy csak meghatározott számú alkalommal lehet véradó
2019-09-03 |
...
Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban a véradás menetéről.

 

A legfontosabb szabály, hogy véradó minden egészséges nagykorú, de 65 évesnél fiatalabb személy lehet, amennyiben súlya nagyobb mint 50 kilogramm. Véradásra több formában lehet vállalkozni, vannak például állandó helyszínek, ahol az év minden időszakában lehetőség van véradásra, de évente több alkalommal előre meghirdetett időpontban és helyszínen kampányszerű véradásokat is szerveznek.

Sasvári Krisztina, a magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének igazgatója elmondta, egy év alatt egy személy csak meghatározott számú alkalommal lehet véradó: férfiak maximum ötször, nők legfeljebb négyszer adhatnak vért. A véradó egészségének védelme érdekében, a szervezet regenerációját elősegítendő, két véradás közt minimum 56 napnak kell eltelnie.

A véradás előtt a véradót fényképes igazolvány alapján azonosítják, és szükség van a TAJ kártya felmutatására is. A véradónak különböző papírokat kell kitöltenie, amelyek életmódjára vonatkoznak, illetve arra kérdeznek rá, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy a Magyar Vöröskereszt donornyilvántartásba vegye.

Egy-egy alkalommal körülbelül 450 ml vért vesznek le, mintegy 5-10 perc leforgása alatt. Maga a véradás egész folyamata pedig fél óra alatt lezajlik. A tű eltávolítása után pár perc pihenés szükséges, illetve nagyon fontos a folyadékfogyasztás: fél liter a javasolt mennyiség. A véradás helyszínén a véradók számára mindig van biztosítva enni- és innivaló.

Kiemelés:nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt