Ismét beköszöntött a gombaszedés szezonja
Érdekesség, hogy az étkezési gombák közül keveset ismernek az emberek.
2019-05-27 |
...
Magyarországon több ezer gombafajta van, ebből az étkezési gombák száma viszonylag nagy, a halálosan mérgező gombák száma pedig elég kicsi. Hajdu Mihály mikológus, gombaszakértő, gombavizsgáló szakellenőr az Európa Rádiónak elmondta, fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk, és hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk

A párás, viszonylag meleg tavaszi idő egyébként kedvez a gombák növekedésének, de a sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánlják, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek. A tájékozatlan gombaszedés ugyanis emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes.

Hajdu Mihály mikológus, gombaszakértő, gombavizsgáló szakellenőr már 50 éve van a pályán. Az Európa Rádiónak elmondta, fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk, és hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk. Személyes felhasználásra minden állami erdőterületen fejenként napi 2 kg gombát lehet szabadon gyűjteni. Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie.

 
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt