Lemondás nélkül is tehetünk a klímaváltozás ellen
ideje, hogy megkérdőjelezzük az otthoni energiahasználattal kapcsolatos szokásainkat
2019-08-30 |
...
Napjainkban a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Bár vannak elfogadott klímavédelmi és fenntartható energetikai célok, a jelenlegi változások túl lassúak és kisléptékűek ahhoz, hogy az energiarendszer belátható időn belül fenntarthatóvá váljon.

Mivel a végső energiafogyasztás harmadáért felelősek, a háztartások fontos szerepet játszanak az energiarendszer átalakításában, ezért ideje, hogy megkérdőjelezzük az otthoni energiahasználattal kapcsolatos normáinkat és szokásainkat. Ennek alátámasztására jött létre korábban az Energia Élő Labor kísérlet, amelybe nyolc ország több mint 300 háztartás vett részt. Magyarországot 41 család képviselte.

Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet szakmai vezetője az Európa Rádiónak elmondta, mind a mosás, mind a fűtés területén nagyon sok változás történt. Jó hír, hogy több résztvevőnek is sikerült mosásainak számát 50%-kal csökkentenie, sőt, olyanok is voltak, akiknél a belső nappali átlaghőmérséklet télen 19,5 Celsius-fok alá csökkent.

Előző évi fogyasztásukhoz képest az Élő Labor résztvevői átlagosan 10 %-kal csökkentették összes energiafogyasztásukat. Ám a változás és fogyasztás-csökkentés a program végével nem állt meg: a 3 hónappal később kitöltött kérdőívek és a folyamatos mérőóra-leolvasás tanulságai szerint tovább folytatódott, és az átlagos megtakarítás 15%-ra emelkedett.

 

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt