Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy miből lesz energiánk, miből és milyen módszerekkel oldható meg a különböző vállalatok, gyárak, intézmények, illetve az egyes háztartások energiaellátása, lehetőleg mindez úgy, hogy ne zsigereljük ki még jobban a Földet.
2023-09-01 |
El kell készíteni a gázról való leválás tervét a református diakóniai intézményeknek - mondja Czibere Károly a Református Szeretetszolgálat - korábbi nevén a zsinati Diakóniai Iroda főigazgatója.
2023-02-06 |
Ma már elképzelhetetlen, hogy ha kinyitjuk a csapot ne folyjék a víz, vagy amikor felkapcsoljuk a villanyt ne legyen fény. Egy fiatal pár azonban úgy gondolta próbát tesz, és mindezeket megteremti magának egy hegyi házban. A házaspár Olaszfára költözött és hónapok alatt alakították ki, hogy víz és villany legyen a házban, amelyben élnek.
2023-01-12 |
dr. Nagy Gyula, az SZTE Földrajz és Földtumányi Intézet egyetemi adjunktusának elmondása szerint, elkezdődött egy empirikus felmérés, amely az Európai Unió zöld megállapodás keretein belül valósul meg, két magyarországi mintaterületen, Szegeden és térségében, valamint a Balaton környékén. A Phoenix-projekt célja az összes érintett érdekeinek, hozzáállásának felmérése és megjelenítése, így a kutatás feltárja, hogy az adott régió lakosai, döntéshozói és gazdasági szereplői mennyire nyitottak azokra a változásokra, amelyek az energiaválság és a klímaváltozás kapcsán várhatóak.
2022-12-08 |
Az eddig megszokott díszkivilágítás helyett az energiatakarékosság jegyében alternatív módon varázsol fényeket a közterületekre Budapesten, a II. kerületi önkormányzat. Első lépésként elkészült a Mechwart liget új karácsonyi díszítése és kivilágítása, ahol az egyik legfontosabb szempont a fenntarthatóság volt.
2022-12-08 |
A magyar családi házak nagy része energetikai szempontból kifejezetten rossz állapotban van, komplex módon fel kellene újítani őket - de nem akárhogy – legalábbis Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke szerint.
2022-11-30 |
A város életében jelentős, speciális, előzetesen megtervezett fejlesztés során nem csupán teljeskörű ledesítésre, hanem 36 %-os lámpatest bővítésre, és egyedi szabályozási megoldások alkalmazására is sor kerül. Ennek eredményeként 55-60 %-os energiamegtakarítást érhet el a város. A közbeszerzést konzorciumban nyerte el az MVM két leányvállalata. A munkálatokat jövő év április végére- május elejére kell befejezni, azt csak a hideg, illetve a szeles időjárás befolyásolhatja.
2022-11-21 |
Ám ez az átlag, az eltérések óriásiak lehetnek, jellemzően minél nagyobb házban él valaki, annál valószínűbb hogy nőnek a költségei, a családi házban élők többségének például biztosan többet kell fizetni idén a fűtésért, míg a nagyvárosok kisebb lakásaiban élők jellemzően beleférnek az átlagfogyasztásba.
2022-10-13 |
Magyarország belép az éghajlat- és légkörkutatás legfontosabb európai kutatási szervezetébe, az Integrált Szénmegfigyelő Rendszerbe, melynek küldetése, hogy számos korszerű mérőhely összehangolt működtetésével és egységes mérési módszerek alkalmazásával hosszú távú vizsgálatokat végezzen, amellyel egyrészt elősegíti a szén globális körforgásának megértését, másrészt megbízható információt ad az üvegház hatású gázok változásairól. A szervezet célja a klímaváltozás okainak, mechanizmusának és következményeinek feltárása. A debreceni Atommagkutató Intézet egyike azon hazai intézményeknek, amely bekapcsolódhat ebbe a munkába.
2021-06-24 |
Az ipari méretű napenergia-termelők adták a magyarországi áramtermelés több mint 26 százalékát október 4-én, a déli csúcsidőszak negyedórájában, és ezzel új termelési rekordot állítottak fel, a korábbi április 16-án 22 százalék volt – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.
2020-10-15 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt