2019-05-24 |
...
Idén tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok program. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány akciója az önkéntességre, egymás és környezetünk megsegítésére kívánja felhívni minden év májusában a figyelmet. Idén közel 15.000 jelentkező regisztrált, hogy május 24-25-én valamilyen szolgálattal szeretne részt venni a Szeretethídon: köztük hazai, határon túli és amerikai segítők is fellelhetőek.

Legyetek felkiáltójellé! – hangzik a program jelmondata. A Szeretethíd olyan segítségnyújtó akció, mely mindenkit vár, legyen akár idős, akár fiatal, egészséges vagy éppen fogyatékkal élő, határon innen vagy túlról. A Szeretethíd célja, hogy közösen tegyünk egymásért, a helyi közösségeinkért és a teremtett világért. Idén 306 kisebb-nagyobb csoport jelentkezett, akik szociális, fejlesztési és ökológiai területen végeznek feladatokat, valódi segítséget nyújtva ezzel településeknek, intézményeknek, gyülekezeteknek.

Az idei év újdonsága, hogy nemcsak Kárpát-medence szerte, hanem a tengerentúlról is csatlakoztak a felhíváshoz, és 50 amerikai segítő is tovább viszi a Szeretethíd célkitűzését. Többek között templomkertek, játszóterek és temetőkertek megtisztítása, idősek látogatása, hajléktalanok megvendégelése szerepel a vállalt feladatok között.

A Szeretethíd egyik egyházi fővédnöke, Vass Zoltán, a Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetségének Elnöke így nyilatkozott a programról: "Emlékszem, amikor évtizedekkel ezelőtt kikerültem Észak-Amerikába és nekifogtam az angol nyelv tanulásához, eleinte mindig bosszantott, hogy a szótárból megtanult szavakat nem tudtam használni.... Aztán amikor valakinek erről panaszkodtam, megnyugtatott, hogy ne búsuljak, mert meglátom, ha ugyanazt a szót legalább hatszor használom különböző kontextusban, egyszer és mindenkorra megjegyzem. Most, hogy elvállaltam a Szeretethíd fővédnökségét, elgondolkoztam azon, hányszor kell elhangoznia a szeretet szónak, hogy a mindennapi életben valóban alkalmazni is tudjuk. Mert egy dolog megjegyezni egy szó jelentését, de ahhoz, hogy tartalmat is kapjon, tettekben kell újra és újra ismételni. Azért megkapó a Szeretethíd szimbolikus üzenete, mert nincs más út, hogy legyőzd az akadályt: vagy te viszed át szeretetet, vagy a szeretet visz át téged a túlsó partra.” A részletekről Győri Juditot, a Szeretethíd főkoordinátorát kérdeztük.
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt